Salaista sotaa — Mannerheimin demari Kalle Lehmus

Lehmus, Jussi; Lehtinen, Lasse
Nimeke: Salaista sotaa — Mannerheimin demari Kalle Lehmus
Tekijät: Lehmus, Jussi (Kirjoittaja)
Lehtinen, Lasse (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523822214
Tuotemuoto: E-kirja, EPUB
Saatavuus: Heti ladattavissa
Ilmestymispäivä: 1.10.2021
Hinta: 9,90 € (9,00 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2021
Kieli: suomi
Tiedostoformaatti: EPUB
Suojaustapa: Vesileima
Sivumäärä: 367
Tuoteryhmät: eKirjat
Kirjastoluokka: 99.1 Elämäkerrat. Muistelmat
Avainsanat: Suomi, antikommunismi, asevelityö, everstit, historia, kansliapäälliköt, puolustusministerit, sodanjälkeinen aika, sosiaalidemokraattiset puolueet, sota-aika, sotapropaganda, tiedotuskomppaniat, tiedustelu, varustautuminen
Äänikirja, 2021
MP3
12,90 €

Kovakantinen kirja, 2021

19,90 €

Salaisen sodan paljastuneita toimia ovat olleet asekätkentä, kaukopartiomiesten jatkunut toiminta ja yhteydenpito länsitiedustelun kanssa. Kuitenkin nämä toimet on leimattu yksittäisten henkilöiden yksittäisiksi teoiksi. Tämä teos paljastaa järjestäytyneen varautumisen Neuvostoliiton uhkaa vastaan, jota johtivat ylin valtiojohto ja kenraalikunta.

Salaista sotaa kertoo eversti Kalle Lehmuksen vertaistaan hakevasta urasta. Väinö Tannerin lähipiiriin kuulunut nuori sosiaalidemokraatti oli johtavia hahmoja välirauhan aikaisessa kommunisminvastaisessa toiminnassa. Lehmus toimi välikappaleena Mannerheimin ja etenkin työväen edustajien välillä. Samalla Lehmuksen vastuulle tuli organisoida Puolustusvoimien tiedotustoiminta uudelleen ja hakea mallia Saksan armeijan propagandatoiminnasta.

Sotien jälkeen Lehmus johti Pääesikunnan tiedotusosastoa. Ura jatkui nousukiidossa aina puolustusministeriön kansliapäälliköksi ja puolustusministeriksi asti, kunnes kesällä 1958 presidentti Kekkonen vapautti yllättäen Lehmuksen kansliapäällikön virasta.

Tiedotusvälineet uutisoivat kymmenien miljoonien pimeistä varoista Lehmuksen tileillä, hämäristä asekaupoista ja epäselvästä roolista vieraiden valtioiden tiedustelupalveluiden alaisuudessa. Oikeudenkäynnit jatkuivat eri oikeusasteissa lähes kymmenen vuotta, mutta mitään virallista tietoa Lehmuksen vapauttamisen syistä ei julkisuuteen annettu. Kaikkien oikeusasteiden pöytäkirjat salattiin.

Kalle Lehmus: ”Minulla on ennen nyt kysymyksessä olevia varoja ollut jatkuvasti hallussani salaisen tiedustelutoiminnan rahoittamiseen saatuja yksityisiä rahavaroja.”

Jussi Lehmus on yrittäjä ja historian harrastaja, joka ryhtyi selvittämään isoisoisänsä vaiettua kohtaloa, josta ei suvussa kukaan tiennyt tai halunnut puhua. Uteliaisuudesta alkanut tutkimus johti aina Korkeimman oikeuden käsittelyyn asti ja tietojen arkaluontoisuuteen otti kantaa niin Ulkoministeriö kuin Suojelupoliisikin.

Tietokirjallisuuden Warelius-palkinnon saanut filosofian tohtori Lasse Lehtinen on toimittaja, poliitikko, diplomaatti ja kirjailija. Hän on kirjoittanut elämäkertoja, historiateoksia ja romaaneja sekä työskennellyt radiolle ja televisiolle. Tietokirjailijana Lehtinen osaa kansantajuistaa asiansa.


Katso myös