Salaista sotaa — Mannerheimin demari Kalle Lehmus

Lehmus, Jussi; Lehtinen, Lasse
Nimeke: Salaista sotaa — Mannerheimin demari Kalle Lehmus
Tekijät: Lehmus, Jussi (Kirjoittaja)
Lehtinen, Lasse (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523821118
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 9.9.2021
Hinta: 19,90 € (18,09 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2021
Kieli: suomi
Sivumäärä: 368
Tuoteryhmät: Sotahistoria
BLACK WEEK
Yhteiskunta
Kirjastoluokka: 99.1 Elämäkerrat. Muistelmat
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: everstit, kansliapäälliköt, puolustusministerit, sosiaalidemokraattiset puolueet, sotapropaganda, tiedotuskomppaniat, tiedustelu, varustautuminen, asevelityö, antikommunismi, sota-aika, sodanjälkeinen aika, historia
Avainsanat: Suomi, antikommunismi, asevelityö, everstit, historia, kansliapäälliköt, puolustusministerit, sodanjälkeinen aika, sosiaalidemokraattiset puolueet, sota-aika, sotapropaganda, tiedotuskomppaniat, tiedustelu, varustautuminen
E-kirja, 2021
EPUB
9,90 €

Äänikirja, 2021
MP3
12,90 €

Salaisen sodan paljastuneita toimia ovat olleet asekätkentä, kaukopartiomiesten jatkunut toiminta ja yhteydenpito länsitiedustelun kanssa. Kuitenkin nämä toimet on leimattu yksittäisten henkilöiden yksittäisiksi teoiksi. Tämä teos paljastaa järjestäytyneen varautumisen Neuvostoliiton uhkaa vastaan, jota johtivat ylin valtiojohto ja kenraalikunta.

Salaista sotaa kertoo eversti Kalle Lehmuksen vertaistaan hakevasta urasta. Väinö Tannerin lähipiiriin kuulunut nuori sosiaalidemokraatti oli johtavia hahmoja välirauhan aikaisessa kommunisminvastaisessa toiminnassa. Lehmus toimi välikappaleena Mannerheimin ja etenkin työväen edustajien välillä. Samalla Lehmuksen vastuulle tuli organisoida Puolustusvoimien tiedotustoiminta uudelleen ja hakea mallia Saksan armeijan propagandatoiminnasta.

Sotien jälkeen Lehmus johti Pääesikunnan tiedotusosastoa. Ura jatkui nousukiidossa aina puolustusministeriön kansliapäälliköksi ja puolustusministeriksi asti, kunnes kesällä 1958 presidentti Kekkonen vapautti yllättäen Lehmuksen kansliapäällikön virasta.

Tiedotusvälineet uutisoivat kymmenien miljoonien pimeistä varoista Lehmuksen tileillä, hämäristä asekaupoista ja epäselvästä roolista vieraiden valtioiden tiedustelupalveluiden alaisuudessa. Oikeudenkäynnit jatkuivat eri oikeusasteissa lähes kymmenen vuotta, mutta mitään virallista tietoa Lehmuksen vapauttamisen syistä ei julkisuuteen annettu. Kaikkien oikeusasteiden pöytäkirjat salattiin.

Kalle Lehmus: ”Minulla on ennen nyt kysymyksessä olevia varoja ollut jatkuvasti hallussani salaisen tiedustelutoiminnan rahoittamiseen saatuja yksityisiä rahavaroja.”

Jussi Lehmus on yrittäjä ja historian harrastaja, joka ryhtyi selvittämään isoisoisänsä vaiettua kohtaloa, josta ei suvussa kukaan tiennyt tai halunnut puhua. Uteliaisuudesta alkanut tutkimus johti aina Korkeimman oikeuden käsittelyyn asti ja tietojen arkaluontoisuuteen otti kantaa niin Ulkoministeriö kuin Suojelupoliisikin.

Tietokirjallisuuden Warelius-palkinnon saanut filosofian tohtori Lasse Lehtinen on toimittaja, poliitikko, diplomaatti ja kirjailija. Hän on kirjoittanut elämäkertoja, historiateoksia ja romaaneja sekä työskennellyt radiolle ja televisiolle. Tietokirjailijana Lehtinen osaa kansantajuistaa asiansa.

Lasse Lehtinen syntyi Kotkassa 1947. Hän kävi koulua Kuopiossa vuosina 1957–65 ja suoritti filosofian kandidaatin tutkinnon Tukholmassa vuonna 1977. Tohtoriksi hän väitteli Oulussa 2002. Lasse Lehtinen on toiminut kansanedustajana, lehtimiehenä, diplomaattina ja kirjailijana. Hänen kirjallinen tuotantonsa käsittää poliitikkomuotokuvia, yhteiskuntasatiireja, asiaproosaa ja romaaneja. Hänet valittiin Suomen edustajaksi Euroopan unionin parlamenttiin 2004.


Katso myös