Epäpyhä liitto — Saksan ja Neuvostoliiton yhteistyö 1922-1941

Rautala, Ari; Uitto, Antero
Nimeke: Epäpyhä liitto — Saksan ja Neuvostoliiton yhteistyö 1922-1941
Tekijät: Rautala, Ari (Kirjoittaja)
Uitto, Antero (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523759145
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 10.10.2023
Hinta: 24,90 € (22,64 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Minerva
Julkaisuvuosi: 2023
Kieli: suomi
Sivumäärä: 536
Tuoteryhmät: Historia
Sotahistoria
Kirjastoluokka: 90.3 Yleinen sotahistoria
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: ulkopolitiikka, kansainvälinen politiikka, suurvaltapolitiikka, etupiirit, kansainvälinen yhteistyö, kansainväliset suhteet, maailmansotien välinen aika, toinen maailmansota, sotahistoria, historia
Avainsanat: 1920-luku, 1930-luku, Neuvostoliitto, Saksa, etupiirit, historia, kansainvälinen politiikka, kansainvälinen yhteistyö, kansainväliset suhteet, maailmansotien välinen aika, sotahistoria, suurvaltapolitiikka, toinen maailmansota, ulkopolitiikka
E-kirja, 2023
EPUB
14,90 €

Kun valtapolitiikka ohitti ideologian

Kattava historiateos maailmansotien välisestä ajanjaksosta, jolloin hylkiövaltioiden asemaan joutuneet Saksa ja Neuvosto-Venäjä löysivät toisistaan liittolaisen valtapyrkimyksilleen.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Venäjästä ja Saksasta tuli muun maailman silmissä hylkiövaltioita. Saksa sotaan syyllisenä ja hävinneenä osapuolena, Neuvosto-Venäjä kommunistivaltiona, jota kammoksuttiin lännessä. Aikaisemmista vihollisuuksistaan ja perinpohjaisista ideologisista eroavaisuuksistaan huolimatta Saksa ja Venäjä tekivät hämmästyttävän paljon poliittista, taloudellista ja sotilaallista yhteistyötä 1920-luvun alusta lähtien.

Vuonna 1922 Sakasan ja Neuvostoliiton solmima Rapallon sopimus antoi Saksalle mahdollisuuden Versaillesin rauhansopimuksen vastaisesti kehittää asejärjestelmiään Neuvostoliiton alueella. Neuvostoliitto taas tarvitsi kipeästi uutta teknologiaa. Tämä johti sotilaalliseen yhteistyöhön, joka hyödytti molempia osapuolia ja kesti aina kesäkuuhun 1941 asti.

Vuonna 1939 Saksa ja Neuvostoliitto allekirjoittivat keskinäisen hyökkäämättömyyssopimuksen. Molotovin-Ribbentropin-sopimuksen salaisessa pöytäkirjassa maat jakoivat Itä-Euroopan etupiireihin. Molemmat maat onnistuivat valtaamaan etupiirinsä, joskaan puna-armeija ei onnistunut miehittämään Suomea. Kesäkuussa 1941 Hitler käynnisti operaatio Barbarossaksi kutsutun yllätyshyökkäyksen Neuvostoliittoon.

Eversti evp Ari Rautala (s. 1954) on julkaissut useita sotahistoriaa käsitteleviä teoksia. Helsinkiläinen Rautala toimi sotilasurallaan mm. Helsingin Ilmatorjuntarykmentin komentajana. Ennen siirtymistään reserviin hän palveli Moskovassa, jossa opiskeli kaksi vuotta Venäjän Yleisesikunta-akatemiassa ja työskenteli puolustusasiamiehenä Suomen Moskovan-suurlähetystössä. Hän julkaissut mm. teokset Jatkosota Stalinin kanavalla ja Aseveljet korpisodassa.

Antero Uitto (s.1944) on insinööri ja tietokirjailija. Hän harrastaa kirjojen keräilyä ja on Bibliofiilien seuran jäsen. Uitto on toimittanut salanimellä Antero Kautto teokset Stalinin istunnot ja Puna-armeijan marssiopas Suomeen sekä omalla nimellään teokset Talvisota Puna-armeijan silmin ja Punalaivaston väyläoppaat Haminasta Hankoon 1954-1988.


Katso myös