Vuosisadan kilpajuoksu

Iloniemi, Jaakko; Vanhanen, Henri
Nimeke: Vuosisadan kilpajuoksu
Tekijät: Iloniemi, Jaakko (Kirjoittaja)
Vanhanen, Henri (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523829077
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Tulossa 30.9.2024. Tilattavissa 90 vuorokautta ennen ilmestymispäivää.
Ilmestymispäivä: 30.9.2024
Hinta: 29,90 € (27,18 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2024
Kieli: suomi
Tuoteryhmät: Tulossa – Ennakkotilaa!
Yhteiskunta
Talous
Kirjastoluokka: 32.5 Kansainvälinen politiikka
Painava puheenvuoro tulevaisuuden ennakointiin.

Maailmanjärjestyksen mannerlaatat hakevat jyristen paikkaansa. Mitkä ovat suurvaltojen ja alueellisten valtakeskittymien jännitteisen kamppailun seuraukset?

Ajankohtainen tietoteos käsittelee Euroopan, Yhdysvaltojen, Kiinan, Venäjän ja globaalin etelän keskinäisiä voimasuhteita tulevina vuosikymmeninä. Tekijät tarkastelevat näiden globaaleja vahvuuksia ja heikkouksia luonnonvarojen, demografian, poliittisen sekä sotilaallisen vallan, teknologian murroksen ja talouden näkökulmista.

Edessämme on vuosisadan kilpajuoksu, joka väistämättä mullistaa maailmanpolitiikan voimasuhteet uudelleen ja johon sisältyy myös Suomen kannalta selviä riskejä. Loppujen lopuksi kyse on maailmanjärjestyksen muutoksesta, jonka vaikutukset ulottuvat kaikille elämän aloille.

Nykyinen globaali järjestelmä sääntöinen ja instituutioineen on pitkään nojannut toisen maailmansodan lopputulokseen ja sen jälkeen vahvistuneeseen lännen, eli Yhdysvaltain ja Euroopan johtorooliin. Läntiset arvot ovat eläneet vahvoina maailmanpolitiikan säätelyssä.

Vallitseva järjestelmä ei kuitenkaan enää nauti aiempaa kansainvälistä hyväksyntää. Globalisaation hapertuessa sen rinnalle on kehittymässä nousevien suurvaltojen pyrkimys valtatasapainoon ja alueellisiin valtakeskittymiin.

Kuinka sisäistä kipuilua poteva läntinen maailma tulee pärjäämään autoritäärisille voimille niiden pyrkiessä horjuttamaan arvojamme ja vakauttamme?

Ministeri Jaakko Iloniemi (s. 1932) on entinen diplomaatti ja toiminut merkittävänä yhteiskunnallisena vaikuttaja niin Suomessa kuin kansainvälisesti jo seitsemän vuosikymmenen ajan.

Henri Vanhanen (s. 1993) on tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa ja toiminut ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijan tehtävissä.


Katso myös