Valmis valtioksi — Suomi ja eurooppalainen itsenäistymisaalto

Vares, Mari; Vares, Vesa
Nimeke: Valmis valtioksi — Suomi ja eurooppalainen itsenäistymisaalto
Tekijät: Vares, Mari (Kirjoittaja)
Vares, Vesa (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522916266
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 14,90 € 5,90 € (5,36 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2019
Kieli: suomi
Sivumäärä: 288
Tuoteryhmät: Historia
Yhteiskunta
Tietokirjallisuus
Kirjastoluokka: 92 SUOMEN HISTORIA
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: itsenäistyminen (valtiot), valtionmuodostus, kansallisvaltio, nationalismi, poliittinen kehitys, yhteiskunnallinen muutos, sodanjälkeinen aika, ensimmäinen maailmansota, poliittinen historia, historia
Avainsanat: 1910-luku, 1917-1920, 1920-luku, Eurooppa, Suomi, ensimmäinen maailmansota, historia, itsenäistyminen (valtiot), kansallisvaltio, nationalismi, poliittinen historia, poliittinen kehitys, sodanjälkeinen aika, valtionmuodostus, yhteiskunnallinen muutos
Miksi Suomi oli erilainen kuin muut samaan aikaan itsenäistyneet maat?

Itsenäistyvä Suomi ei ollut erillinen saareke. Vesa ja Mari Vareksen historiateos Valmis valtioksi kertoo, kuinka maa muodostui osana ajan uutta Eurooppaa. Tarkastelun kohteena on eurooppalainen ensimmäisen maailmansodan lopun kriisi, murrosvaihe, jossa Suomi itsenäistyi. Suomen tarinan rinnalla ovat muut uudet tai muutoksen kokeneet valtiot, sekä nykyajan näkökulmasta että aikalaisten kokemina.

Vuosina 1917-1920 Suomella oli monia kohtalotovereita: Venäjän, Itävalta-Unkarin ja Saksan keisarikuntien kaatumisen seurauksena Itä- ja Keski-Eurooppa ja Baltia olivat täynnä valtioyrityksiä, joista osa onnistui, osa ei. Vastaava tapaus oli myös pääsiäiskapinan ja Ulsterin kysymyksen leimaama Irlanti. Pohjoismaat tarjoavat Suomelle vertailukohdan samankaltaisesta yhteiskuntamallista, mutta erilaisesta valtioratkaisusta.

Kirjassa pohditaan yleisesti Euroopan muutosta, valtioiden muutosta, yhteiskuntien muutosta, henkistä muutosta, vallankumouksia ja niiden tukahduttamista ja uusien poliittisten kulttuurien muotoutumista - ja lopuksi demokratian kohtaloa maailmansotien välisessä Euroopassa.

Miksi Suomessa toteutui hyvin samanlaisista lähtökohdista verrokkimaista poikkeava tie suhteessa demokratiaan? Miten tähän vaikuttivat autonomian perinne, ruotsalaiset lait, geopoliittinen sijainti, suomalainen elinkeinorakenne ja vuoden 1918 sota? Miten Suomen kriisivuosien johtajat, kuten Svinhufvud, Mannerheim ja Ståhlberg tai vaikkapa Väinö Tanner ja Kyösti Kallio vertautuvat vertailumaiden ajan eurooppalaisiin johtajiin?

FT Vesa Vares on poliittisen historian professori Turun yliopistossa. Hän on tutkinut erityisesti Suomen ja Saksan suhteita sekä suomalaisen sisä- ja ulkopolitiikan ja eurooppalaisen puoluepolitiikan historiaa. Hänen tuoreimmat kirjansa käsittelevät Suomen ja Saksan suhteita, kansainvälistä jalkapalloa, kokoomuksen historiaa sekä Suomen käsityksiä Itä-Euroopasta.

FT Mari Vares on lukion historian ja yhteiskuntaopin lehtori ja oppikirjailija. Hän on tutkinut keskieurooppalaista nationalismia, ensimmäisen maailmansodan jälkeisiä kansainvälisiä suhteita ja aluekiistoja. Hän on myös vertaillut etenkin suomalaista ja unkarilaista nationalismia 1920-30-luvuilla. Mari Vares työskentelee Tampereella Hatanpään lukiossa ja on erikoistunut kansainvälisyyshankkeisiin ja kotikansainvälisyyteen.


Katso myös