Stutthofin selviytyjä — Suomalainen merimies kuolemanleirillä

Kovala, Liisa
Nimeke: Stutthofin selviytyjä — Suomalainen merimies kuolemanleirillä
Alkuteos: SURVIVING STUTTHOF: MY FATHER'S MEMORIES BEHIND THE DEATH GATE
Tekijät: Kovala, Liisa (Kirjoittaja)
Immonen, Antti (Kääntäjä)
Nenonen, Meri (Lukija)
Tuotetunnus: 9789522919144
Tuotemuoto: Äänikirja
Saatavuus: Heti ladattavissa
Ilmestymispäivä: 13.10.2020
Hinta: 12,90 € (11,73 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Alkuteos: SURVIVING STUTTHOF: MY FATHER'S MEMORIES BEHIND THE DEATH GATE
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2020
Kieli: suomi
Tiedostoformaatti: MP3
Suojaustapa: Vesileima
Kesto: 6t 30m 0s
Tuoteryhmät: Äänikirjat
Kirjastoluokka: 99.139 Elämäkerrat. Muistelmat, sotamuistelmat
Avainsanat: Puola, henkiinjääminen, keskitysleirit, merimiehet, natsit, sotavangit, suomalaiset, toinen maailmansota
E-kirja, 2020
EPUB
9,90 €

Sujuvasti kerrottu tositarina suomalaispojan ajasta saksalaisten keskitysleirillä. Aarne Kovala selvisi hengissä pakoyrityksistä, kuolemanmarssista ja aivan sodan loppuhetkien pommituksista.

Järkyttävä ja koskettava tarina toivosta ja ihmismielen sinnikkyydestä. Tositapahtumiin perustuva kirja kertoo, siitä kuinka suomalaismerimies Aarne Kovala selviytyi natsien kuolemanleiriltä.

Kun ensimmäiset Neuvostoliiton pommit putoavat talvisodan Ouluun, Aarne Kovala on vasta nuori poika, jonka rakkaus on meri. Jatkosodan aikana vielä alaikäinen Aarne pestautuu kauppalaivastoon ja palvelee sotamateriaaleja Suomen, Puolan ja Saksan välillä kuljettavalla laivalla.

Kun Suomi katkaisee suhteet Natsi-Saksaan aselevossa vuonna 1944, 16-vuotias Aarne tovereineen kokee kovan kohtalon: saksalaiset pidättävät suomalaiset merimiehet ja heidät kuljetetaan karjavaunuissa pahamaineiselle Stutthofin keskitysleirille Puolan metsiin. Stutthofissa kuoli natsien käsissä yli 65 000 ihmistä.

Tästä käynnistyy selviytymiskamppailu epäinhimillisissä olosuhteissa, joita leimaavat jatkuva nälkä ja pakkotyö. Ainoassa kirjeessä, jonka Aarne sai lähettää kotiin, hän rukoilee, että ”toivottavasti jonain päivänä vielä tapaamme”. Kuukaudet vierivät, mutta kuinka kauan toivo voi näissä oloissa elää?

Pohjois-Ontariossa asuva Liisa Kovala on suomalais-kanadalainen kirjailija ja Aarne Kovalan tytär. Isän muistelmiin perustuva teos oli vuonna 2018 Kanadassa ehdolla Northern Lit -kirjallisuuspalkinnon saajaksi.


Katso myös