Sinivalkoinen keihäskaari

Rein, Pasi
Nimeke: Sinivalkoinen keihäskaari
Tekijät: Rein, Pasi (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522918437
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Ennakkotilattavissa. Tuote ilmestyy 15.10.2021 ja toimitetaan sen jälkeen.
Ilmestymispäivä: 15.10.2021
Hinta: 39,95 € (36,32 € alv 0 %)


Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Painos: 2021
Julkaisuvuosi: 2021
Kieli: suomi
Sivumäärä: 320
Tuoteryhmät: Tulossa – Ennakkotilaa!
Urheilu ja liikunta
Kirjastoluokka: 79.11 Yleisurheilu
Menestys ja värikkäät persoonat ovat luoneet keihäänheittoon ainutlaatuisen lajikulttuurin, joka synnytti 1970-luvun alussa Pihtiputaan keihäskarnevaalit. Keihäänheiton tietotaito ja lajiylpeys siirtyvät siellä edelleen sukupolvelta toiselle. Kirja kertaa suomalaisen keihäänheiton ja keihäskarnevaalien historian.

Suomalaiset tottuivat keihäsmenestykseen jo ennen itsenäisyyttä ja sotia. Sillä ja muilla urheilusaavutuksilla pönkitettiin kansallistuntoa. Helsingin olympialaisista tuli saumakohta, kun keihäänheiton olympiamitalia piti sen jälkeen odottaa 12 vuotta.

Seuraavaa, viime vuosiin jatkunutta menestysjaksoa alettiin pohjustaa kahden jälleenrakennusvuosien karaiseman heittäjän, Pauli Nevalan ja Jorma Kinnusen, sekä nykyaikaisesti ajattelevan valmentajan, Mikko Paanasen, voimin ja ideoin. Arvokisamitalit, yli 90 metriin venyneet keihäskaaret ja kaksikon räiskähtelevät persoonat nostivat lajin yleisurheilukilpailuiden kohokohdaksi 1960-luvulla.

Lähes katkeamatonta keihäsmenestystä on rakennettu Keihäskarnevaaleilla 50 vuotta. Lajin suosiosta, keihäsmiesten rohkeasta ideasta ja talkoohengestä siunaantui lajin ytimeen laji-ihmiset yhteen kokoava tapahtuma, Pihtiputaan keihäskarnevaalit.

Keihäänheitto mielletään vuosikymmenestä toiseen jatkuneen mitalimenestyksen ansiosta suomalaisten lajiksi, jossa arvokisamitaleiden pitäisi suomalaiskatsojien mielestä vieläkin olla itsestäänselvyys. Ammattilaisurheilun aikakaudella urheilijat käsitetään jo yksilöinä, mutta keihäsmitaleita haikaillaan edelleen kansallisesta näkökulmasta.

Kirja kertaa suomalaisen keihäshistorian aikalaisten äänellä 1950-luvun loppuun ja kertoo, miten 1960-luvun menestys toi tilauksen Keihäskarnevaaleille. Karnevaalien 50 vuotta muistellaan myöhempien menestysvuosien rinnalla.

Pasi Rein on seurannut urheilutoimittajana suomalaista keihäänheittoa yli 25 vuotta. Hän on kirjoittanut aikaisemmin kirjan Kaaret ja tarinat - keihäsmestarit Nevalasta Ruuskaseen (Docendo 2016).


Katso myös