Raha pilaa kaiken — Kriittisen ajattelijan kuvakirja

Rantanen, Lasse
Nimeke: Raha pilaa kaiken — Kriittisen ajattelijan kuvakirja
Tekijät: Rantanen, Lasse (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523827165
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 15.3.2024
Hinta: 27,90 € (25,36 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2024
Kieli: suomi
Sivumäärä: 216
Tuoteryhmät: Yhteiskunta
Uutuudet
Kirjastoluokka: 74.17 Pilapiirrokset. Karikatyyrit
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: politiikka, yhteiskunta, kulttuuri, media, kritiikki, toimittajat (media), kuvittajat
Kuvin sanoitettuja ja sanoin kuvitettuja huomioita lajitovereista.

Kun kuvittaja on vuosikaudet visualisoinut muiden tekstejä, hampaankoloon on jäänyt kaikenlaista. On syntynyt tarve sohaista asioita, jotka eivät saa riittävästi huomiota. Joista on kirjoitettu puolitotuuksia, suoranaisia valheita tai joista vaietaan kokonaan.

Lasse Rantanen on työskennellyt journalistien keskellä ulkopuolisena – hiljaisena yhtiömiehenä – ja kommentoinut nimimerkin LASSE takaa maailmaa piirroksillaan. Hän on ohjaillut vuosia tuhansilla kuvituksillaan meidän mielikuviamme asioista ja ilmiöistä. Hänen työnsä ovat olleet näkyvästi esillä muun muassa Helsingin Sanomien ja Suomen Kuvalehden sivuilla, mutta mies ja hänen ajatuksensa ovat jääneet kuvitusten varjoon. Rahaa pilaa kaiken -teoksessaan Lasse Rantanen ravistelee ihmisten tunteita kuvin – ja nyt myös sanoin.

Miksi suomalaisjohtaja tarvitsee vuosipalkakseen 6 miljoonaa? Kuka meitä kusettaa, kun uskomme Marsin valloitukseen, ihmisen kaikkivoipaisuuteen tai sekoitamme mielihyvän onneen? Voiko maailmaa pelastaa samalla metodilla, millä sitä ollaan tuhoamassa ja miksi meitä ohjaa kiire ja pelko, vaikka ne tuottavat miljarditappioita ja paljon pahaa mieltä?

Välillä tuntuu, että kuvittelemme itsestämme liikoja, kun kutsumme lajiamme homo sapiensiksi – viisaaksi ihmiseksi. Omasta mielestämme tiedämme paljon ja näemme mielellämme itsemme maailmankaikkeuden tai vähintäänkin maailman napana.

Ihminen on myös siitä vekkuli eläinlaji, että se on mestari kääntämään päänsä pois ikävistä asioista tai selittämään tapahtunutta parhain päin. Ihmisapina on taitava pilaamaan rahalla alunperin hyvänkin asian tai viemään sen kohtuuttomuuksiin.

Tähän kaikkeen ei voi olla puuttumatta. Kohtuuttomuuksien maailman pähkäily suorastaan huutaa kuvituksien rinnalle kirjoitettuja kriittisiä ajatuksia.

Taiteen maisteri Lasse Rantanen (s.1966) on maamme eturivin lehtikuvittajia. Rantanen on Vuoden graafikko 2005 ja palkittu visuaalinen journalisti. Hän on myös kirjoittanut oppaan Mistä on hyvät lehdet tehty? – visuaalisen journalismin keittokirja, tehnyt Hannu Tarmion kirjan Lapin sydän, sekä kuvittanut lasten tarinallisia tiedekirjoja.


Katso myös