Presidenttien lemmikit

Eskola, Meri
Nimeke: Presidenttien lemmikit
Tekijät: Eskola, Meri (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522916037
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 2.1.2019
Hinta: 14,90 € 4,90 € (4,45 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2019
Kieli: suomi
Sivumäärä: 176
Tuoteryhmät: Eläimet
Tietokirjallisuus
Kirjastoluokka: 67.45 Lemmikkieläinten hoito
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: presidentit, lemmikkieläimet, ihminen-eläinsuhde, kissa, koira, hevonen, henkilöhistoria, uutisointi, historia
Avainsanat: Suomi, henkilöhistoria, hevonen, historia, ihminen-eläinsuhde, kissa, koira, lemmikkieläimet, presidentit, uutisointi
”Tusse-koira oli Ståhlbergien ilona sekä Kultarannassa että linnassa, kunnes se lihoi liikaa ja läkähtyi.”

Rajavartiolaitos lahjoitti Mannerheimille viimeisten vuosien uskolliseksi kumppaniksi saksanpaimenkoira Bobin. Se oli löytänyt Pohjois-Suomessa käytyjen taisteluiden aikana yli 40 miinakenttää ja totteli 14-15 eri käskyä.

Marskin talouteen saavuttuaankaan rajakoira ei kuitenkaan totellut ylhäistä omistajaansa. Koira osoittautui vallattomaksi ja tottelemattomaksi, pyrki menemään ovista ulos ennen isäntäänsä sekä liikkumaan miten sattui. Bobi palautettiin kiireen vilkkaa kuukauden tehokoulutukseen. Se tepsi, ja koira valloitti Marskin sydämen.Mannerheimilla oli tapana pitää Bobille sulkeisharjoituksia kartanon verannalla. ”Bobi istu! Maahan! Ylös!” entinen sotapäällikkö komensi, ja molemmilla tuntui olevan hauskaa.

Kansa tuntee Suomen presidentit puolisoineen, mutta millaisia persoonia ovat olleet valtakunnan ensimmäiset eläimet?

Presidenttien lemmikit -teos nostaa esiin muun muassa historian hämärään vaipuneet K. J. Ståhlbergin koirat Lilin ja Tussen sekä Relanderien spanielin.

P. E. Svinhufvudin ja Kyösti Kallion maatiloilla elettiin eläinten ehdoilla, Ukko-Pekka kasvatti muun muassa kaneja, lampaita ja hopeakettuja. Marsalkka Mannerheim tunnettiin hevosmiehenä, mutta Bobischäfer oli hänelle erityisen läheinen. Urho Kekkonen sai Neuvostoliitosta lahjoituksena vinttikoiria, Tarja Halonen Venäjän pääministeriltä kissan. Rontti, Miska ja kilpikonnat Miki ja Kiki olivatkin jo tulleet kansalle aiemmin tutuiksi.

Oman lukunsa saa tietenkin maan hallitseva ykköskoira Lennu, joka on valloittavalla olemuksellaan kerännyt jopa kansainvälisen lehdistön huomion.

Kirjassa kurkistetaan myös ulkomaisten hallitsijoiden ja päämiesten eläinlähipiiriin. Näitä ovat Bill Clintonin Socks-kissa, George W. Bushin Barney-koira, Elisabeth II:n kymmenet corgit, Downing Street 10:n virallinen hiirenmetsästyskissa Larry sekä Emmanuel Macronin Nemo-koira, joka taannoin herätti kohua keskeyttäessään ministerikokouksen ja nostamalla jalkaansa virkahuoneen takkaan.

Meri Eskola (s. 1974) on pitkän linjan toimittaja, joka on kirjoittanut monenlaisista aiheista. Isona hän muuttaa pienelle kreikkalaiselle saarelle juomaan ouzoa.Meri Eskola (s. 1974) on helsinkiläinen toimittaja, joka on julkaissut useita tietokirjoja. Ehdin rakastaa häntä on Eskolan ensimmäinen kaunokirjallinen teos.

Eskola on aina kirjoittanut päiväkirjaa: vuoden 2023 alussa oli menossa päiväkirja numero 103. Hän nauttii hyvistä yöunista, asiallisista aterioista ja lautapeleistä ja kiertelee mielellään kirpputoreilla etsimässä vitsikkäitä käyttämättömiä postikortteja ystäville lähetettäviksi. Lisäksi hän harrastaa Helsingin Sanomien Oikaisuja-palstan lukemista.


Katso myös