Oikeusvaltio maailman tuulissa

Hallberg, Pekka
Nimeke: Oikeusvaltio maailman tuulissa
Tekijät: Hallberg, Pekka (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522917171
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 2.1.2019
Hinta: 19,90 € 6,90 € (6,27 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2019
Kieli: suomi
Sivumäärä: 237
Tuoteryhmät: Talous
Yhteiskunta
Tietokirjallisuus
Kirjastoluokka: 32.01 Valtiofilosofia. Poliittiset ideologiat
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: oikeusvaltio, poliittinen kehitys, uudistukset, oikeushistoria, valtarakenteet, poliittiset instituutiot, oikeuskulttuuri, valtiosäännöt, perusoikeudet, demokratia
Avainsanat: demokratia, oikeushistoria, oikeuskulttuuri, oikeusvaltio, perusoikeudet, poliittinen kehitys, poliittiset instituutiot, uudistukset, valtarakenteet, valtiosäännöt
Oikeusvaltion ihannetta ei missään ole täysin saavutettu. Pohjoismaissa on silti päästy pitkälle: laillisuus on kunniassa, sana on vapaa ja demokraattinen järjestelmä vastaa laajasti ihmisten odotuksia.

Yhteiskunnat eivät ole “valmiita”, vaan ne muotoutuvat poliittisten ja ideologisten virtausten myötä sekä talouden paineissa. Globalisaatiokehitys koskee myös niin länsimaisia demokratioita kuin kehittyviäkin maita. Maailmalla on silti vaikea löytää yhtenäistä oikeusvaltiokäsitystä, mikä on havaittu Euroopan unioninkin nyt painiessa sisäisten ongelmien kanssa.

Miten puolustamme oikeusvaltiokehitystä ja yhteisiä arvoja? Onko vallankäyttö vieraantumassa ihmisistä ja laki oikeudesta? Mureneeko yhteisöllisyys yksilöllisten elämysten tieltä? Minkälainen on tulevaisuuden oikeusvaltio?

Kirjassa Pekka Hallberg kuvaa tutkimusten ja omien kokemusten pohjalta oikeusvaltiokehitystä Suomessa ja maailmalla. Lukuisten taideteosten ja kuvien mukana avautuu samalla kulttuurinen oikeusvaltion maisema antiikin Kreikasta nykyiseen tietotulvan ja ympäristöhuolten leimaamaan aikaan asti.

Pekka Hallberg on oikeustieteen ja valtiotieteiden tohtori, korkeimman hallinto-oikeuden entinen (1993-2012) presidentti, joka on 1967 alkaneen tuomioistuinuransa aikana välillä toiminut myös lainsäädäntöneuvoksena oikeusministeriössä ja hallinto-oikeuden professorina Helsingin yliopistossa. Hän on johtanut keskeisten valtiosääntöuudistusten ja lakien valmistelua sekä julkaissut lukuisia julkisoikeuden alan teoksia, joita on käännetty myös muille kielille.

Pekka Hallberg (s. 1944) on korkeimman hallinto-oikeuden presidentti. Hän on väitellyt sekä oikeustieteen (1978) että valtiotieteiden (2004) tohtoriksi. Hän on dosentti Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoissa. Hallberg on ollut korkeimman hallinto-oikeuden jäsenenä vuodesta 1979 ja presidenttinä vuodesta 1993. Hän on toiminut myös oikeusministeriön lainsäädäntöneuvoksena, Suomen akatemian tutkijana ja hallinto-oikeuden professorina. Hallberg on sovitellut komiteoissa suuria lainsäädäntöhankkeita sekä osallistunut keskeisesti valtiosääntöuudistuksiin ja erityisesti perusoikeussäännösten kehittämiseen ja niiden soveltamiseen. Hallberg on kirjoittanut lukuisia teoksia oikeuden eri aloilta. Lisäksi hän on puheenvuorokirjoissaan Oikeus puntarissa (1997), Oikeudenmukainen oikeudenkäynti 2000-luvulla (2001) ja Arvot tasapainossa (2005) kuvannut oikeuden peruskysymyksiä sekä ihmisten ja järjestelmien jännitteitä. Tämä kirja jatkaa arvokeskustelua oikeuden ja vallan solmukohdista. Hallberg arvioi pitkän tuomarinuransa pohjalta oikeuden kehitystä, piirtää tutkijana vallankäytön kehityskaarta ja matkakuvauksissaan etsii toimivan oikeusvaltion ihannetta ihmisten kannalta.


Katso myös