Mustavalkokuvaus ja työnkulku

Saiha, Markku
Nimeke: Mustavalkokuvaus ja työnkulku
Tekijät: Saiha, Markku (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522912183
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 4.1.2016
Hinta: 14,90 € 7,90 € (7,18 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2016
Kieli: suomi
Sivumäärä: 139
Tuoteryhmät: Valokuvaus
Tietokirjallisuus
Kirjastoluokka: 75.72 Valokuvauksen tekniikka. Valokuvausoppaat
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: vedostus (valokuvaus), mustavalkoinen valokuvaus, valokuvaus, valo, valotus, konvertointi, digitaalikuvaus, tietokoneohjelmat, Photoshop Lightroom
Avainsanat: Photoshop Lightroom, digitaalikuvaus, digitointi, konservointi, konvertointi, kuvankäsittely, mustavalkoinen valokuvaus, skannaus, skannerit, säilytys, tekniikka, tietokoneohjelmat, valo, valokuvat, valokuvataide, valokuvaus, valotus, vedostus
Valokuvan ja samalla myös valokuvauksen historia on kohta kaksisataa vuotta pitkä. Ensimmäinen sata vuotta oli käytännössä mustavalkoista aikaa, ja mustavalkoisuus on jälleen muodissa. Mustavalkoinen valokuva tuo monelle mieleen taianomaisia muistoja. Edelleenkin kuvan ilmestyminen paperille kehitealtaassa on monelle kuvaajalle tunteita herättävä hetki.

Kun väri tuli mukaan, valokuvaus muuttui harvojen taitamasta ilmaisumuodosta kansojen harrastukseksi ja yhä näkyvämmäksi osaksi arkea. Tämän päivän valokuvaaja on monella tapaa paremmassa asemassa kuin edeltäjänsä. Koko tekninen arsenaali, joka on ollut käy- tössä jo parinsadan vuoden ajan, on olemassa edelleen - mutta sen lisäksi on paljon muutakin. Jos puhelin ei riitä välineeksi, kuvaaja voi valita digikameran tai filmin välillä - tai vaikka valmistaa omat emulsionsa lasilevylle.

Tämä kirja johdattaa harrastajakuvaajan tai miksei ammattilaisenkin mustavalkoisen kuvan maailmaan käytännön esimerkein. Huomaamme, että kyseessä on paljon muutakin kuin kuva, josta värit on jätetty pois. Kuvaaminen on prosessi, joka alkaa näkemisestä, tärkeiden harmaasävyjen löytämisestä ja jatkuu lopulliseen kuvaan, vedokseen saakka. Kyse on ajatustavan ja lopullisen kuvan tutkimisesta sekä tekniikan soveltamisesta. Suuri osa perusteista ja tavoitteista on samoja, kuvasi sitten kennolle tai filmille. Kehittämisen käytännöt käydään läpi molemmilla tekniikoilla ja työstetään laadukas mustavalkoinen vedos.


Katso myös