Kremlin kortti — KGB:n poliittinen sota Suomessa 1982-1991

Rusi, Alpo
Nimeke: Kremlin kortti — KGB:n poliittinen sota Suomessa 1982-1991
Tekijät: Rusi, Alpo (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523821835
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 24.3.2022
Hinta: 24,90 € (22,64 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2022
Kieli: suomi
Sivumäärä: 368
Tuoteryhmät: Yhteiskunta
Venäjä
BLACK WEEK
Kirjastoluokka: 32.5 Kansainvälinen politiikka
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: tiedustelu, vakoilu, propaganda, vaikuttaminen, verkostoituminen, tiedustelupalvelut, kansainväliset suhteet, kansainvälinen politiikka, ulkopolitiikka, sisäpolitiikka, poliitikot, diplomaatit, vakoilijat, poliittinen historia, historia
Avainsanat: 1980-luku, 1990-luku, Neuvostoliitto, Suomi, Venäjä, diplomaatit, historia, kansainvälinen politiikka, kansainväliset suhteet, poliitikot, poliittinen historia, propaganda, sisäpolitiikka, tiedustelu, tiedustelupalvelut, ulkopolitiikka, vaikuttaminen, vakoilijat, vakoilu, verkostoituminen
E-kirja, 2022
EPUB
14,90 €

Suomen ja NL:n suhteet hoidettiin kahta kautta: muodollisesti diplomaattiyhteyksien kautta, mutta myös verhojen takana NKP:n ja KGB:n kanavia pitkin.” - eversti Albert Akulov

Mikä oli Neuvostoliiton ystävyysliturgiaan verhotun poliittisen sodan vaikutus Suomen ulkopolitiikkaan? Tätä sotaa harjoitti KGB, jonka kautta hoidettiin maamme Moskovan suhteita Mauno Koiviston presidenttikaudella 1982-1991. Keskeinen tavoite oli pitää Suomi erossa lännen taloudellisista blokeista ja sotilaallisista rakenteista, etenkin Naton vaikutuksesta.

KGB vakoili ja harjoitti informaatiosotaa. Tehtaankadun kymmenet ”kotiryssiksi” nimetyt tiedusteludiplomaatit mairittelivat tai kiristivät avustajikseen yhteiskuntamme vaikuttajia, joita käytettiin KGB:n aktiivitoimien jalkaväkenä. Ymmärsikö valtiojohtomme KGB:n toimintaan liittyvät vaaratekijät?

Suojelupoliisi vaihtoi tietoja ja nimilistoja KGB:n kanssa epämääräisten sopimuksien pohjalta. Miksi Koivisto lopetti SKP:n valvonnan, ja miksi puolueen saamaa laitonta NKP-rahaa ei tutkittu? Kommunistit olivat peitejärjestöineen kuitenkin yhteistyössä KGB:n kanssa. Miksi Koivisto ei ymmärtänyt ajoissa Euroopan muutosta?

Teoksessa on käytetty Koiviston, Kekkosen, Suojelupoliisin ja Ulkoministeriön arkistojen lisäksi KGB:n, CIA:n ja Stasin arkistoja, kansainvälistä ja kotimaista aiheeseen liittyvää kirjallisuutta sekä haastatteluja.

Valtiotieteiden tohtori Alpo Rusi (s. 1949) on kansainvälisesti arvostettu diplomaatti ja ulkopolitiikan asiantuntija

Tohtori Alpo Rusi tarjoaa tietorikkaan ja syvällisen analyysin suomalaisen diplomatian ongelmallisesta ja turbulentista ajanjaksosta. Hän on tiedustelutoiminnan historiaan perehtynyt asiantuntija, joka on paljastanut kauhistuttavia tosiseikkoja Kremlin rajanaapureihinsa kohdistuneesta manipulaatiosta ja joidenkin suomalaisten poliittisten johtajien Neuvostoliiton kanssa harjoittamasta yhteistyöstä. Rusin erinomainen teos on silmiä aukaiseva, joka tarjoaa olennaista tietoa pyrittäessä ymmärtämään tämän päivän ongelmallista kansainvälistä asetelmaa”.
- Tohtori Charles W. Kegley, Pearce professori Emeritus, The University of South Carolina, entinen ISA:n (the International Studies Association) presidentti, viimeksi toinen tekijä  teoksen ”Great Powers and World Order”(2020) tekijä.
 


Katso myös