Köyhä laulaja ja laulajan poika — Henry Theelin elämää duurissa ja mollissa

Mustonen, Pertti; Tyrkkö, Maarit
Nimeke: Köyhä laulaja ja laulajan poika — Henry Theelin elämää duurissa ja mollissa
Tekijät: Mustonen, Pertti (Kirjoittaja)
Tyrkkö, Maarit (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789522915757
Tuotemuoto: E-kirja, EPUB
Saatavuus: Heti ladattavissa
Ilmestymispäivä: 1.10.2018
Hinta: 9,90 € (9,00 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2018
Kieli: suomi
Tiedostoformaatti: EPUB
Suojaustapa: Vesileima
Tuoteryhmät: eKirjat
Kirjastoluokka: 78.99 Henkilöhistoria
Avainsanat: Suomi, diskografiat, iskelmät, laulajat, viihdemusiikki
Musiikkielämää, ihanaa ja kuohuvaa!

Oon köyhä laulaja ma vain, olen koditon. Synnyinseudut jäivät, kauniit nuoruuspäivät menneet on. Oon köyhä laulaja ma vain, yksin harhailen...

Laulun sanat kuvaavat Henry Theelin elämää - hän kutsuikin itseään köyhäksi laulajaksi. Suomalaisille hän oli ”Suomen Tino Rossi”.

Yksi Suomen suosituimpia viihdelaulajia Henry Theel syntyi Suomen itsenäistymisen vuonna 1917. Hän rakasti suuria tenoreita ja unelmoi Jussi Björlingin, Caruson, Giglin ja Mario Lanzan äänistä. Laulaminen oli Henrylle pelkkä harrastus, kunnes esiintyminen asemiesillassa Helsingin Messuhallissa vuonna 1942 teki hänestä hetkessä kansan suosikin. Nuori alikersantti Theel kajautti Muistoja Sorrentosta suoraan yleisön sydämiin. Aplodit jatkuivat loputtomiin.

Rauhan palattua ystävyys ja työtoveruus Toivo Kärjen kanssa myötävaikutti Henryn suureen suosioon. Topi sävelsi ja Henry lauloi unohtumattomia kappaleitaan, Liljankukasta Tiritombaan.

Kirja perustuu laulajan pojan eli Pertti ”Pepsu” Mustosen muistoihin. Kun Pepsu oli nelivuotias, hänen äitinsä Svea meni naimisiin Henryn kanssa, jolloin Pepsu sai talvisodassa kuolleen isänsä tilalle uuden isän.

Kirjan toimittaja Maarit Tyrkkö on rakentanut luvut siten, että Henry Theelin tarinaa avaa välillä Kertoja ja välillä Poika. Teoksessa on vahva kurkistus perhe-elämään. Kirjassa on mukana Henry Theelin diskografia eli luettelo kaikista hänen levytyksistään, yhteensä 516 laulusta.

Kulttuurihistorioitsija Pertti Mustonen on syntynyt Viipurissa mutta kasvanut Helsingissä. Hän on toiminut Helsingin kaupungin tiedotuspäällikkönä kolmisenkymmentä vuotta. Mustonen on kirjoittanut lukuisia tietokirjoja.

Toimittaja ja tietokirjailija Maarit Tyrkkö on työskennellyt toimittajana Suomen Kuvalehdessä, Uudessa Suomessa ja Kotiliedessä sekä kirjoittanut freelancerina artikkeleita lukuisiin eri lehtiin. Tyrkkö on toiminut Weilin & Göösin kirjallisen osaston päällikkönä ja ollut mm. Tieto-Finlandia-ehdokkaana. Suomen tietokirjailijat ry palkitsi hänet vuonna 2010 Tietokirjapalkinnolla.

Maarit Tyrkkö (ent. Huovinen, s. 1947 Tampereella) on toimittaja ja tietokirjailija. Hän on työskennellyt toimittajana Suomen Kuvalehdessä, Uudessa Suomessa ja Kotiliedessä sekä kirjoittanut freelancerina artikkeleita lukuisiin eri lehtiin. Vuosina 1979-82 hän toimi Weilin+Göösin kirjallisen osaston päällikkönä. Urho Kekkosen muistelmatoimikunnan jäsen hän oli vuosina 1976-81. Tietokirjailijana Huovinen on kirjoittanut ja/tai toimittanut yksin ja yhdessä asiantuntijoiden kanssa yli 60 teosta muistelmista kokoelmateoksiin. Viime vuosina hän on keskittynyt lääketieteen yleistajuistamiseen. Tyrkkö oli Tieto-Finlandia-ehdokkaana 2005 ja hänet palkittiin Tietokirjailijapalkinnolla 2010.


Katso myös