Kiitoskortti Hitleriltä — SS-mies Jorma Laitisen päiväkirjat 1941-43

Vilen, Jari; Jokisipilä, Markku
Nimeke: Kiitoskortti Hitleriltä — SS-mies Jorma Laitisen päiväkirjat 1941-43
Tekijät: Vilen, Jari (Kirjoittaja)
Jokisipilä, Markku (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523750272
Tuotemuoto: E-kirja, EPUB
Saatavuus: Heti ladattavissa
Ilmestymispäivä: 15.1.2020
Hinta: 9,90 € (9,00 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Minerva
Julkaisuvuosi: 2020
Kieli: suomi
Tiedostoformaatti: EPUB
Suojaustapa: Vesileima
Tuoteryhmät: eKirjat
Kirjastoluokka: 99.139 Elämäkerrat. Muistelmat, sotamuistelmat
Avainsanat: SS-joukot, Saksa, Suomi, historia, itärintama (toinen maailmansota), kansainväliset suhteet, poliittinen historia, sotakokemukset, sotilaat, suomalaiset, ulkopolitiikka, vapaaehtoiset
SS-mies Jorma Laitisen autenttiset päiväkirjat julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa. Ne tarjoavat yksilön näkökulman erikoiseen historiamme vaiheeseen, jossa osana Suomen välirauhan aikaista ulkopolitiikkaa valtio siunasi hiljaisesti vapaaehtoisten lähdön sotilaskoulutukseen Saksaan ja jatkosodan alettua heidän jäämisensä taistelemaan saksalaisissa SS-joukoissa itärintamalle.

Laitisen päiväkirjamerkintöjen rinnalla teoksessa kulkee laajempi sodan ja SS-miesten kuva. Suurlähettiläs Jari Vilen ja professori Markku Jokisipilä asettavat päiväkirjoissa kuvatut kokemukset sodanaikaisen Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan viitekehykseen.

Kirja sisältää Laitisen päiväkirjat lyhentämättöminä. Ne on kirjoitettu sen hetkisessä tilanteessa ja tunnelmassa, eikä niitä ole sensuroitu tai korjattu jälkikäteen. Ne tarjoavat autenttisen kuvauksen kaukana kotoaan vieraan maan armeijassa olleen rivisotilaan arjesta. Päiväkirjojen sivulta välittyvät niin kirjoittajan nuoruus, viattomuus ja vilpittömyys kuin kasvava katkeruus, turhautuneisuus ja sotaväsymys.

Laitisen päiväkirjamerkinnät siitä, miten saksalaiset kohtelivat sekä juutalaisia että muuta paikallisväestöä ja sotavankejaan, ovat karuudessaan pysäyttäviä, mutta kertovat myös siitä järkytyksestä, jota suomalaiset vapaaehtoiset kokivat kaikesta näkemästään. Kirja kuvaa ansiokkaasti sitä poliittista prosessia, joka johti siihen, että Laitinen ja 1 400 muuta miestä matkustivat Saksaan keväällä 1941. Lopulta näistä miehistä tuli kasvava painolasti Suomen ulkopolitiikan tavoitteiden muuttuessa.


Katso myös