Juha Muje — Näyttämöllä ja kulisseissa

Heiskanen, Juha
Nimeke: Juha Muje — Näyttämöllä ja kulisseissa
Tekijät: Heiskanen, Juha (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522913777
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 17,90 € 5,90 € (5,36 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2017
Kieli: suomi
Sivumäärä: 207
Tuoteryhmät: Taiteilijaelämäkerrat
Tietokirjallisuus
Kirjastoluokka: 77.19 Teatteri- ja näyttämötaiteen historia
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: näyttelijät, teatteritaide, elokuvat, televisio-ohjelmat, historia
Avainsanat: Suomi, elokuvat, historia, näyttelijät, teatteritaide, televisio-ohjelmat
Hetkiä esiripun edessä ja takana.

Karjalaisuus, Pietarsaaren Näyttämö ja vimmainen halu esiintyä. Ne ovat alkuaineet Juha Mujeen yli viisikymmentä vuotta kestäneelle näyttelijän taipaleelle, joka jatkuu yhä - eläkkeelläkin. Uralle on mahtunut lukuisia teattereita, satoja näytelmiä ja vielä huimempi määrä esityksiä.

Koko kansan suosikkinäyttelijä Juha Muje (s. 1950) on elänyt suomalaisen teatterin hurjimmat vuodet. Hän pääsi Teatterikouluun samana päivänä kun täytti 18 vuotta. Teatterikoulusta hänet kiinnitettiin Turun kaupunginteatteriin, jota luotsasivat Ralf Långbacka ja Kalle Holmberg. Alkoi kuusi vuotta kestänyt aika, jota kutsutaan yhä Kotkien kaudeksi ja jossa olivat mukana myös Esko Salminen, Heikki Kinnunen ja Vesa-Matti Loiri.

Muje muistetaan monista suurista rooleista, Seitsemän veljeksen Eerosta komediarooleihin ja Shakespearen traagisiin kuningasnäytelmiin asti. Hän on esiintynyt lukuisissa elokuva- ja televisiorooleissa.

Kirja avaa esirippua ja näyttää välähdyksiä myös Juha Mujeen yksityiselämästä. Hän pitää vaimoaan Pinkeä ja perhettään tärkeänä voimavarana, joka on kantanut häntä vaativassa työssä. Mujeelle mökkeily Somerolla on elinehto, samoin samoilu metsässä koiran kanssa. Muje on eloisa, itseironinen ja hauska tarinankertoja, jonka seurassa lukija ei ikävysty.

Juha Heiskanen on työskennellyt toimittajana muun muassa Helsingin Sanomissa ja Yleisradiossa, sekä tiedotuspäällikkönä Suomen Kansallisteatterissa. Heiskanen on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri, ja hän on opiskellut myös yleistä kirjallisuustiedettä, teatteritiedettä ja estetiikkaa Helsingin yliopistossa.


Katso myös