Helsinki 1952 — Kansainvälistyvä pääkaupunki

Kolbe, Laura; Kupila, Jari; Nyström, Samu
Nimeke: Helsinki 1952 — Kansainvälistyvä pääkaupunki
Tekijät: Kolbe, Laura (Kirjoittaja)
Kupila, Jari (Kirjoittaja)
Nyström, Samu (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523755444
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 18.10.2022
Hinta: 24,90 € (22,64 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Minerva
Julkaisuvuosi: 2022
Kieli: suomi
Sivumäärä: 240
Tuoteryhmät: Historia
Kirjastoluokka: 92.7 Suomen historia, itsenäisyyden aika
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: kaupunkihistoria, kaupunkikulttuuri, kansainvälistyminen, pääkaupungit, kaupunkikuva, olympialaiset, helsinkiläisyys, helsinkiläiset, identiteetti, kaupunkiväestö, tulevaisuudenodotukset, historia
Avainsanat: Helsinki, helsinkiläiset, helsinkiläisyys, historia, identiteetti, kansainvälistyminen, kaupunkihistoria, kaupunkikulttuuri, kaupunkikuva, kaupunkiväestö, olympialaiset, pääkaupungit, tulevaisuudenodotukset
Runsaasti kuvitettu historiateos Helsingin suuresta vuodesta.

Kesän 1952 olympiahuuma tuntuu jälkikäteen itsestään selvältä osalta Helsingin historiaa, mutta sitä se ei sittenkään ollut. Miten kisat saatiin ja mitä ne merkitsivät Helsingille ja helsinkiläisille? Millaista kaupunkilaiselämä oli tuolloin Helsingissä ja mitä muuta kaupungissa tapahtui vuonna 1952?

Professori Laura Kolbe kuvaa, kuinka kisoihin valmistautuvan Helsingin suurkaupunki-identiteetti vahvistui. Suomen pääkaupungin vetovoima tuntui kaikkialla maassa. Uusia esikaupunkeja suunniteltiin liitosalueille ja kaupunkia ehostettiin ja kunnostettiin olympialaisia varten.

Dosentti Samu Nyströmin osuudessa tarkastellaan kaupunkilaisia ja kaupunkielämää ja piipahdetaan esimerkiksi Eläintarhan ajoissa.
Jari Kupila kuvaa henkistä jälkeä, jonka olympiaisännyys jätti. Syntyi visio kansainvälisten suurtapahtumien kaupungista, idän ja lännen kohtauspaikasta.

Mutta miksi köyhä maa ylipäänsä haki kallista kisahanketta? Ja miksi olympiapäättäjät antoivat vuoden 1947 poliittisessa tilanteessa kisat maahan, joka soti Saksan rinnalla, jonka edustaja KOK:ssa istui sotasyyllisenä vankilassa ja jonka yllä leijui uhka kommunistien vallankaappauksesta?

Teos jatkaa Helsinki-kirjasarjaa, jossa on aikaisemmin julkaistu Helsinki 1918 - Pääkaupunki ja sota, Helsinki 1945 - Pääkaupunki ja rauha sekä Helsinki 1939 - Pääkaupunki ja suuri käänne.

FT Laura Kolbe on Helsingin yliopiston Euroopan historian professori. Hänen kirjallinen tuotantonsa on laaja ja käsittää sekä historiatieteen tutkimuskirjallisuutta että suuren yleisön kirjoja.

FM Jari Kupila on pitkän linjan palkittu urheilukirjoittaja. Hän on keskittynyt urheilujournalistina sekä urheilua käsittelevänä tietokirjailijana ja tiedetoimittajana erityisesti urheilun yhteiskunnallisen roolin tarkasteluun osana suomalaisuutta ja sen historiaa. Hän myös valmistelee väitöskirjaa suomalaisen urheilukulttuurin roolista osana suomalaisuuden modernisaation historiaa.

FT Samu Nyström on historiantutkija ja tietokirjailija, jonka kirjallinen tuotanto on keskittynyt Helsingin kaupunkihistoriaan.


Katso myös