Helsinki 1914-1918 — Toivon, pelon ja sekasorron vuodet

Nyström, Samu
Nimeke: Helsinki 1914-1918 — Toivon, pelon ja sekasorron vuodet
Tekijät: Nyström, Samu (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523125810
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 7-14 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 2.1.2017
Hinta: 25,90 € (23,55 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kust. tuotetunnus: 13397638
Kustantaja: Minerva
Julkaisuvuosi: 2017
Kieli: suomi
Sivumäärä: 368
Tuoteryhmät: Sotahistoria
Kirjastoluokka: 92 SUOMEN HISTORIA
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: kaupunkihistoria, sota-aika, helsinkiläiset, arki, ensimmäinen maailmansota, vallankumoukset, Suomen sisällissota, taistelut, punakaartit, valkokaartit, sisällissodat, historia
Avainsanat: 1914-1918, 1918, Helsinki, Suomen sisällissota, Suomi, Venäjä, arki, ensimmäinen maailmansota, helsinkiläiset, historia, kaupunkihistoria, kaupunkiväestö, punakaartit, sisällissodat, sota-aika, taistelut, valkokaartit, vallankumoukset
E-kirja, 2013
EPUB
9,90 €

Maailmansodan ja Suomen sisällissodan tapahtumat helsinkiläisen kaupunkiyhteisön silmin.

Mistä perheen jokapäiväinen leipä hankitaan, jos kauppojen hyllyt ovat tyhjiä? Mitä tehdä, jos lompakossa ja säästössä olevat rahat menettävät yhdessä päivässä arvonsa? Missä on kodin turvallisin paikka, jos kotikadulla käydään kaupunkisotaa? Näihin ja moniin muihin vaikeisiin kysymyksiin jokainen helsinkiläinen joutui etsimään vastauksia vuosina 1914-1918.

Sodan ja vallankumouksien vuodet olivat pelkojen lisäksi täynnä lupauksia ja toiveita, jotka lopulta vaihtuivat pettymyksiin ja väkivaltaisuuksiin. Suomalaisen yhteiskuntajärjestelmän romahtaessa myös kaupunkiyhteisön perusteet sortuivat. Kadut täyttyivät mielenosoituksista ja mellakoista. Kaupunkilaiset alkoivat järjestäytyä alhaaltapäin. Syntyi järjestysmiesjoukkoja, työväenkaarteja ja suojeluskuntia, jotka pyrkivät aluksi yleisen järjestyksen turvaamiseen, mutta alkoivat pian varustautua toisiaan vastaan.

Loppuvuodesta 1917 Helsinki oli pelon kaupunki. Myöhään illalla 26.1.1918 Helsingin työväentalon torniin nostettiin punainen lyhty vallankumouksen alkamisen merkiksi - ja pitkään pelätty sota saapui kaupunkiin.

Punaisen Suomen pääkaupungin aikaa kesti kaksi ja puoli kuukautta, minkä jälkeen Helsingistä tuli valkoisten ja saksalaisten kaupunki. Väkivaltaisuuksien rinnalla jokapäiväisen elämän ongelmat vaikeutuivat päivä päivältä, ja vain maailmansodan päättyminen marraskuussa 1918 pelasti helsinkiläiset nälänhädältä.

FT Samu Nyström on on historiantutkija ja tietokirjailija, jonka kirjallinen tuotanto on keskittynyt Helsingin kaupunkihistoriaan.


Katso myös