Auschwitzin apteekkari — Victor Capesius, Mengelen proviisori

Posner, Patricia
Nimeke: Auschwitzin apteekkari — Victor Capesius, Mengelen proviisori
Alkuteos: The Pharmacist of Auschwitz
Tekijät: Posner, Patricia (Kirjoittaja)
Jääskeläinen, Niko (Kääntäjä)
Tuotetunnus: 9789523128460
Tuotemuoto: E-kirja, EPUB
Saatavuus: Heti ladattavissa
Ilmestymispäivä: 15.1.2019
Hinta: 9,90 € (9,00 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Alkuteos: The Pharmacist of Auschwitz
Kustantaja: Minerva
Julkaisuvuosi: 2019
Kieli: suomi
Tiedostoformaatti: EPUB
Suojaustapa: Vesileima
Sivumäärä: 320
Tuoteryhmät: eKirjat
Kirjastoluokka: 99.1 Elämäkerrat. Muistelmat
Avainsanat: Saksa, historia, holokausti, ihmiskokeet, joukkotuho, juutalaiset, kemianteollisuus, keskitysleirit, lääketieteelliset kokeet, lääkkeet, natsit, oikeudenkäynti, proviisorit, sotarikokset, sotarikolliset, testaus, toinen maailmansota, yhteistyö
Äänikirja, 2020
MP3
12,90 €

Romanialainen Capesius oli 35-vuotias Bayerin lääketehtaan myyntiedustaja, kun hän vuonna 1943 liittyi natsien SS-järjestöön. Pian tämän jälkeen hänet nimitettiin Auschwitzin kuolemanleirin pääapteekkariksi. Capesiuksesta tuli Mengelen läheinen ystävä ja työtoveri.

Toimessaan Capesius sekoitteli järkyttävissä ihmiskokeissa käytettyjä lääkecocktaileja, kontrolloi kaasukammioissa käytettyjen myrkkykaasujen varastoja ja osallistui murhattaviksi lähetettävien juutalaisten valintaan.
Kirja osoittaa, miten syvälle epäinhimillisyyteen tavallinen mies voi vajota. Samalla se tarjoaa häkellyttävän näkymän suuryritysten ja natsien väliseen bisnekseen. Bayerin emoyhtiö, Saksan suurin kemianteollisuusyhtymä I. G. Farben, toimitti lääkeaineet Auschwitziin, testasi lääkkeitä vangeilla ja rakensi työleirin, jossa vangit raatoivat itsensä kuoliaiksi.

Osin aiemmin salaisiksi julistettuihin asiakirjoihin perustuva teos on tärkeä luku holokaustia ja sen toteuttajia käsittelevää dokumentaatiota.


Katso myös