Nokia - Kairamon myrskyisä vuosikymmen

Helkkula, Vesa
Nimeke: Nokia - Kairamon myrskyisä vuosikymmen
Tekijät: Helkkula, Vesa (Kirjoittaja)
Eskelinen, Petri (Lukija)
Tuotetunnus: 9789523757509
Tuotemuoto: Äänikirja
Saatavuus: Heti ladattavissa
Ilmestymispäivä: 9.3.2023
Hinta: 16,90 € (15,36 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Minerva
Julkaisuvuosi: 2023
Kieli: suomi
Tiedostoformaatti: MP3
Suojaustapa: Vesileima
Kesto: 8t 55m 0s
Tuoteryhmät: Äänikirjat
Kirjastoluokka: 36.09 Taloushistoria
Avainsanat: Kari Kairamo, 1980-luku, pääjohtajat, yritysjohtajat, johtaminen, strateginen johtaminen, strateginen suunnittelu, liiketoiminta, yritystoiminta, monialayritykset, teollisuusyritykset, elektroniikkateollisuus, tietoliikennetekniikka, yritysstrategiat, liiketoimintaympäristö, muutos, historia, henkilöhistoria
E-kirja, 2023
EPUB
14,90 €

Kovakantinen kirja, 2023
Liimasidos, Päänauha, Päänauha
26,90 €

Näköalapaikka Nokian kohtalonvuosiin

Kari Kairamon johtajakaudella Nokiassa työskennellyt Vesa Helkkula tarjoaa uuden aikalaisnäkökulman yhtiön kiivaan kansainvälistymisen kauteen. Teoksessaan hän kertoo syistä, jotka saivat Nokian lähes polvilleen ja johtivat henkilökohtaisiin tragedioihin.

Nokialle 1980-luku oli nopean kasvun ja muutoksen vuosikymmen. Kari Kairamon visiota kansainvälisesti toimivasta elektroniikkayhtiöstä toteutettiin muun muassa mittavin yritysostoin. Miksi Kairamon visio irtaantui reaalimaailman mahdollisuuksista ja johti mittaviin epäonnistumisiin?

Yksi merkittävä tekijä oli valtataistelu, jopa vallanhimo. Eräät keskeiset johtajat edistivät henkilökohtaisia ambitioitaan ja tekivät ratkaisuja, jotka riskeerasivat Nokian tulevaisuuden. Kairamon luoma johdon organisointi antoi tilaa toimille, joissa yhtiön ja yksittäisen johtajan etu eivät välttämättä kohdanneet. Kirja tuo esille myös sen miten vajavainen oli hallintoneuvostossa istuneiden jäsenten ja pankinjohtajien ymmärrys Nokian elektroniikan nopeasti kehittyvien ydinalueiden markkinoista. Lopulta Nokia ajautui tilanteeseen, josta ei ollut muuta ulospääsyä kuin liiketoiminnan täydellinen remontti.

Helkkula analysoi ansiokkaasti Nokian tapahtumia osana 1980-luvun teollisuuden ja rahoitusmarkkinoiden murrosta.

Vesa Helkkula toimi seitsemän vuotta Nokian eri tehtävissä kansainvälisissä vientiprojekteissa, johdon strategiaosastolla ja Nokia Matkapuhelimien yrityssuunnittelujohtajana. Vuosina 1987 ja 1988 hän toimi Nokian pääkonttorin strategiaosastolla silloisen pääjohtajan Kari Kairamon esikunnassa yrityssuunnittelupäällikkönä. Nokian jälkeen hän on toiminut lähes 30 vuotta eri kansainvälisesti toimivien tietoliikenne-, elektroniikka- ja ohjelmistopalveluyritysten toimitusjohtajana.


Katso myös