Sotapropagandan valiojoukko 1941-1944

Kulha, Keijo K.
Nimeke: Sotapropagandan valiojoukko 1941-1944
Tekijät: Kulha, Keijo K. (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523752757
Tuotemuoto: E-kirja, EPUB
Saatavuus: Heti ladattavissa
Ilmestymispäivä: 26.5.2021
Hinta: 9,90 € (9,00 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Minerva
Julkaisuvuosi: 2021
Kieli: suomi
Tiedostoformaatti: EPUB
Suojaustapa: Vesileima
Tuoteryhmät: eKirjat
Kirjastoluokka: 92.73 Suomen historia v. 1939-1945
Avainsanat: Suomi, akateemikot, henkilöhistoria, henkinen maanpuolustus, historia, informaatiosodankäynti, jatkosota, kotirintama, maanpuolustustahto, mieliala, propaganda, psykologinen sodankäynti, sota-aika, sotahistoria, sotapropaganda, sotarintama, tiedotus, tiedotuskomppaniat, vaikuttaminen, yleinen mielipide, älymystö
Uutta tietoa sota-ajan propagandakoneistosta

Suomen talvi- ja jatkosodassa terävimmät kynänkäyttäjät valjastettiin propagandatehtäviin lujittamaan kotirintaman yksimielisyyttä ja vahvistamaan näin myös rintamajoukkoja. Valtion tiedotuslaitos perustettiin 1941.

Propagandantehtäviin komennettiin yliopiston ja oppikoulun opettajia, toimittajia ja kirjailijoita. Noin 600 henkilöä vahvisti kotirintaman mielialoja moninaisella ohjailulla Valtion tiedotuslaitoksessa. Heidän joukossaan oli myös 10 myöhempää akateemikkoa, joiden toimista sotapropagandan parissa teos ainutlaatuisesti kertoo.

VTL:ssä palvelivat muun muassa myöhemmät akateemikot Eino Jutikkala, Toivo Pekkanen, Mika Waltari, G. H. von Wright, Lauri Posti, Tauno Nurmela, Kustaa Vilkuna, Heikki Waris, Matti Haavio ja Matti Kuusi.

Välirauhaa solmittaessa suuri osa salaisesta aineistosta poltettiin. Asiaan perehtyneelle kirjoittajalle jäi silti riittävästi lähteitä löydettäväksi tätä kirjaa varten.

Lisäksi päähenkilöiden pelkistetyt bibliografiat sisältävät kiinnostavan annoksen 1900-luvun kulttuurihistoriaa sotavuosia laajemminkin.

FT Keijo K. Kulha on toiminut pitkään Turun Sanomien ja Helsingin Sanomien päätoimittajana ja on tuottelias tietokirjailija. Hän on kirjoittanut muun muassa lukuisia elämäkertoja sekä tutkinut monipuolisesti Suomen lähihistoriaa. Kulha asuu Helsingissä.


Katso myös