Suomalaisena SS-miehenä itärintamalla — Herkko Kosonen aseveljineen Wiking-divisioonassa

Kyösti, Jukka; From, Synnöve
Nimeke: Suomalaisena SS-miehenä itärintamalla — Herkko Kosonen aseveljineen Wiking-divisioonassa
Tekijät: Kyösti, Jukka (Kirjoittaja)
From, Synnöve (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523125834
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 7-14 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 2.1.2017
Hinta: 25,90 € (23,55 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kust. tuotetunnus: 13414072
Kustantaja: Minerva
Julkaisuvuosi: 2017
Kieli: suomi
Sivumäärä: 240
Tuoteryhmät: Sotahistoria
Kirjastoluokka: 99.139 Elämäkerrat. Muistelmat, sotamuistelmat
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: sotilaat, vapaaehtoiset, suomalaiset, SS-joukot, joukko-osastot, operaatio Barbarossa, toinen maailmansota, sotahistoria, henkilöhistoria
Avainsanat: SS-joukot, Saksa, henkilöhistoria, joukko-osastot, operaatio Barbarossa, sotahistoria, sotilaat, suomalaiset, toinen maailmansota, vapaaehtoiset
E-kirja, 2016
EPUB
9,90 €

Suomalaiset SS-vapaaehtoiset operaatio Barbarossassa

Kolmen SS-divisioona Wikingin riveissä taistelleen suomalaisen autenttisiin päiväkirjoihin perustuva teos suomalaisten SS-vapaaehtoisten vaiheista kansallissosialistisessa Saksassa ja itärintamalla.

Keväällä 1941 Suomesta alettiin värvätä miehiä SS-joukkoihin.Kuopiolainen Herkko Kosonen oli ammattisotilaan poika, ja hänen mielessään siinteli upseerinura. Niinpä hän ja monet hänen kaverinsa päättivät lähteä kahden vuoden sopimuksella Waffen-SS-joukkoihin. Ensin he saivat Saksassa sotilaskoulutusta, minkä jälkeen heidät lähetettiin Saksan itärintamalle.

Herkko Kososen, Osmo Kauppisen ja joensuulaisen Tapio Gröndahlin päiväkirjamerkinnät piirtävät autenttista kuvaa suomalaisten SS-vapaaehtoisten sotilaskoulutuksesta Saksassa sekä osallistumisesta operaatio Barbarossaan Saksan itärintamalla Ukrainassa. Ne valottavat myös nuorten isänmaallisten miesten ajatuksia, odotuksia ja toiveita.

Herkko Kososen haave upseerin urasta toteutui Waffen-SS:n riveissä, missä Kosonen eteni aina Tölzin upseerikouluun saakka ja valmistui SS-upseeriksi.
Kun sovittu palvelusaika oli päättynyt, miehet palasivat takaisin Suomeen Karjalankannaksen raskaisiin torjuntataisteluihin.

Herkko Kosonen kaatui Vuosalmella 13.7.1944 Neuvostoliiton suurhyökkäyksen aikana. Osmo Kauppinen oli katunut jo Ukrainassa 22.7.1941 ja Tapio Gröndahl Talin Portinhoikassa 27.6.1944.

Parkanolainen Jukka Kyösti (s.1967) on pitkän linjan sotahistorian harrastaja. Hän onkirjoittanut teokset Tykistökomentaja eversti Bror Kraemer, Jääkärikenraali Antero Svensson sekä yhdessä Synnöve Fromin kanssa Suomalaisena SS-miehenä itärintamalla.

Synnöve From on työskennellyt kaupallisella alalla. Hän on asunut 14 vuotta Australiassa, jossa toimi yhdeksän vuotta koulun kirjastossa ja kolme vuotta Suomen konsulaatissa. Hän on aiemmin kirjoittanut teoksen Missä on From - Kenttäpostia Marskin sotilaspalvelijalta 1938-1943.


Katso myös