Stalinin tappamat — Muurmannin suomalaisten pitkä ja musta yö

Lappalainen, Tarja; Turtola, Martti
Nimeke: Stalinin tappamat — Muurmannin suomalaisten pitkä ja musta yö
Tekijät: Lappalainen, Tarja (Kirjoittaja)
Turtola, Martti (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522916075
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 2.1.2019
Hinta: 19,90 € (18,09 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2019
Kieli: suomi
Sivumäärä: 323
Tuoteryhmät: Sotahistoria
Venäjä
Kirjastoluokka: 97.1 Venäjän ja Neuvostoliiton historia
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: suomalaiset, siirtolaiset, etniset puhdistukset, kansanmurha, vankileirit, stalinismi, elinolot, toinen maailmansota, talvisota, jatkosota, britit, sotahistoria, historia
Avainsanat: Kuolan niemimaa, Murmansk, Neuvostoliitto, Saksa, Suomi, britit, elinolot, etniset puhdistukset, historia, jatkosota, kansanmurha, siirtolaiset, sotahistoria, stalinismi, suomalaiset, talvisota, toinen maailmansota, vankileirit
E-kirja, 2019
EPUB
9,90 €

Jäämeren rannikon suomalaisten karu tarina.

Alussa kaikki oli hyvin. Muurmannin rannoille Kuolan alueelle alkoi saapua 1800-luvun puolivälissä suomalaissiirtolaisia. He pakenivat tyhjyyttään ammottavalle Jäämeren rannikolle Suomea koetelleita nälkävuosia, raivasivat maata, pystyttivät asumuksensa ja elättivät itsensä meren antimilla.

Muurmannin radan rakentaminen yhdisti alueen suurempaan maailmaan, ja Suomen sisällissodan seurauksena Kuolaan saapui punakaartilaisia ja poliittisia pakolaisia. Kaikki näytti hyvältä, kunnes tulivat kauhun vuodet 1937-1938. Josif Stalin oli päättänyt tuhota alueen suomalaiset perin pohjin.

Tietokirjailija Tarja Lappalainen kertoo muurmannilaisten elämästä tarinoita, joihin kuuluu valoisampien vuosien hauskoja sattumuksia, ankaraa selviytymistaistelua pohjoisen luonnon keskellä, keskinäisiä kahinoita ja lopulta Stalinin vankileirien ja teloitusten aikakausi.

Sotahistorian professori Martti Turtola puolestaan valottaa alueella käytyjä poliittisia ja historiallisia käänteitä ja sotia suomalaisten kannalta sekä alueen strategista merkitystä sotilaallisesti aina tähän päivään saakka. Hän tuo esiin myös sopuisat keisarin ajat ja sen, kuinka ilmapiiri alkoi muuttua pikkuhiljaa jäätäväksi. Kirjassa etsitään myös selitystä Stalinin puhdistuksille ja sille, miksi juuri suomalaiset olivat niitä vihatuimpia.

Toimittaja Tarja Lappalainen on kirjoittanut lukuisia teoksia suomalaisten historiasta. Lappalaisen Se oli yhtä tulihelvettiä (Docendo 2016) oli myyntimenestys, josta otettiin useita painoksia.

Professori Martti Turtolan laajaan kirjalliseen tuotantoon kuuluu useita tunnettuja historiateoksia ja elämäkertoja. Turtola työskentelee vapaana tutkijana ja kirjailijana.

Sotahistorian professori (emeritus) Martti Turtola (s. 1947) on Suomen arvostetuimpia historiantutkijoita. Hän on Maanpuolustuskorkeakoulun sotahistorian dosentti sekä Helsingin ja Turun yliopistojen dosentti. Turtolan laajaan kirjalliseen tuotantoon kuuluu useita elämäkertateoksia sodan ajan huomattavimmista suomalaisista upseereista.


Katso myös