Raatteen tien jäisestä helvetistä Talin–Ihantalan tulimyrskyyn

Lappalainen, Tarja
Nimeke: Raatteen tien jäisestä helvetistä Talin–Ihantalan tulimyrskyyn
Tekijät: Lappalainen, Tarja (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522918406
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 19,90 € (18,09 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2020
Kieli: suomi
Sivumäärä: 302
Tuoteryhmät: Sotahistoria
Kirjastoluokka: 92.73 Suomen historia v. 1939-1945
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: sotilaat, taistelut, sotatoimet, sotarintama, talvisota, sotahistoria
Avainsanat: 1939-1945, Suomi, sotahistoria, sotarintama, sotatoimet, sotilaat, taistelut, talvisota
Äänikirja, 2022
MP3
16,90 €

Pehmeäkantinen kirja, 2021
A-formaatin pokkari
9,90 €

Tarja Lappalaisen uudessa kirjassa ääneen pääsevät sotiemme veteraanit.

Yksi heistä, Veikko Punakallio, taisteli läpi verisen Kuuterselän. Talvisodan jäisen helvetin koki puolestaan Markus Aaltonen. Hän tuli tunnetuksi laulaessaan Raatteen tien koettelemuksistaan linnanjuhlissa presidentti Niinistölle. Kylmän helvetin koki myös korpisoturi, alikersantti Heikki Kulju. Samoin päästään seuraamaan everstiluutnantti Uno Fagernäsin komentaman JR 64.n Suomussalmella käymiä rajuja taisteluja.

Ankariin taisteluihin joutuivat myös Esko Paakkala ja Allan Nukari Nietjärvellä. ”Kyllä me kuolemme täällä kaikki”, Nukari kirjoittaa kenttäpostikirjeessään. Nukari selviytyi, mutta tulimyrskyn keskellä kuolema niitti kolkkoa satoaan. ”Vihollisen tykistökeskityksen ilmaan nostattama savi ja pöly pimensi auringon”, toteaa etulinjassa taistellut Kaino Kauranen. Virolainen vänrikki Hans Alaviste joutui puolestaan maksamaan kalliin hinnan taistellessa Suomen riveissä. Stalinin määräyksestä hänet passitettiin Siperian kultakaivoksille, jossa gansterijengit pitivät valtaa: ”Plagnoideilla oli omat tuomioistuimensa. Syylliselle ei annettu lupaa puolustautua, mutta hän sai mahdollisuuden `pestä itsensä puhtaaksi syyllisyydestä'. Tämä tapahtui tappamalla toinen vanki. Jos kieltäytyi, joutui itse tapetuksi.”

Salomon Altschuler taisteli juutalaisena rinta rinnan saksalaisten kanssa. Mutta miksi lääkintämajuri Leo Skurnik kieltäytyi saksalaisten rautarististä? Lotta Annikki Söderholm joutui keskelle massiivisia siviileihin kohdistuneita terroristimaisia ilmapommituksia kesällä 1944 Elisenvaarassa.

Kesän 1944 torjuntataistelut olivat vertaansa vailla olevat näyte suomalaisten sinnikkyydestä. Talvi- ja jatkosodan tapahtumille antaa äänensä myös Peter Fagernäs, Eeli Petäjämäki ja Klaus Oesch kertoen kenraaliluutnatti Lennard Oeschistä sekä Pekka Visuri puolestaan jalkaväenkenraali Erik Heinrichsistä, Mannerheimin lähimmästä miehestä.

Kirjassa on henkeäsalpaavia taistelukohtauksia ja elinjäämiskamppailuja. Siitä selviää kuinka käsittämättömällä tavalla Suomi onnistui säilyttämään itsenäisyytensä.

FM Tarja Lappalainen on tietokirjailija, jonka aiemmat teokset Se oli yhtä tulihelvettiä (Docendo 2016) ja Martti Turtolan kanssa kirjoitettu Stalinin tappamat (Docendo 2019) ovat olleet myyntimenestyksiä.


Katso myös