Viro vuonna nolla

Laar, Mart
Nimeke: Viro vuonna nolla
Alkuteos: Pööre 1 & 2
Tekijät: Laar, Mart (Kirjoittaja)
Aarnos, Petteri (Kääntäjä)
Tuotetunnus: 9789522916235
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 14,90 € 6,90 € (6,27 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Alkuteos: Pööre 1 & 2
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2019
Kieli: suomi
Sivumäärä: 392
Tuoteryhmät: Historia
Yhteiskunta
Yhteiskunnalliset elämäkerrat
Tietokirjallisuus
Kirjastoluokka: 97.21 Viron historia
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: itsenäistyminen (valtiot), uudistukset, talouspolitiikka, turvallisuuspolitiikka, kansainväliset suhteet, pääministerit, poliitikot, poliittinen historia, historia
Avainsanat: 1990-luku, Viro, historia, itsenäistyminen (valtiot), kansainväliset suhteet, poliitikot, poliittinen historia, pääministerit, talouspolitiikka, turvallisuuspolitiikka, uudistukset
E-kirja, 2019
EPUB
9,90 €

”...Jonkun piti vain tarttua rattiin."

Mart Laar oli historianopettaja ja -tutkija mutta poliitikkona untuvikko, kun hänestä 32-vuotiaana tuli itsenäistyneen Viron ensimmäinen pääministeri. Vuosina 1992-94 Laarin johtama hallitus toteutti joukon radikaaleja uudistuksia, tyhjensi maan Venäjän asevoimista ja käänsi katseen länteen. Ulkomailla Viroa pidettiin siirtymätalouden esimerkkimaana, mutta kotimaassa tilanne ei ollut ruusuinen: skandaali seurasi toistaan.

Erityistä huomiota maailmalla herätti tasaveron käyttöönotto. Vain yhden taloustieteellisen kirjan, Milton Friedmanin Vapaus valita, lukeneena Laar kuvitteli, että sen ideat oli pantu käytäntöön jo muualla. Virolaiset taloustieteilijät varoittivat, että se oli yhtä mahdotonta kuin veden päällä käveleminen. ”Me vain kävelimme veden päällä, koska emme tienneet sen olevan mahdotonta.” Laarin ensimmäinen hallitus kaatui ”ruplakriisiin”, kun selvisi, että se oli myynyt pankkiholvissa maanneet ruplat tsetseeneille. Dollareilla ostettiin aseita Israelista, kun kukaan muu ei myynyt.

Laar toimi pääministerinä uudelleen vuosina 1999-2002, jolloin hänen tärkeimpiä tavoitteitaan olivat Viron jäsenyys Natossa ja Euroopan unionissa sekä maan digitaalinen vallankumous ja sähköinen hallinto. Kaikki ne toteutuivat.

Laarin yksityisarkistosta valituin valokuvin ja asiakirjoin kuvitettu teos on silminnäkijän ja tekijän kuvaus eteläisen naapurimme toisesta syntymästä itsenäisenä valtiona.

Mart Laar (s. 1960) on kaksinkertainen Viron pääministeri, joka on toiminut myös maan puolustusministerinä. Hän on saanut useita kansainvälisiä tunnustuksia, kuten amerikkalaisen Cato-instituutin ”Milton Friedman Prize for Advancing Liberty” -palkinnon. Laar on kirjoittanut lukuisia kirjoja historiasta.


Katso myös