Vesimelonin kuivatus ja muita matemaattisia pähkinöitä

Lind, Tapio
Nimeke: Vesimelonin kuivatus ja muita matemaattisia pähkinöitä
Tekijät: Lind, Tapio (Kirjoittaja)
Renvall, Jonne (Valokuvaaja)
Tuotetunnus: 9789523820777
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 17,90 € 4,90 € (4,45 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2021
Kieli: suomi
Sivumäärä: 190
Tuoteryhmät: IT, tiede ja tekniikka
Tietokirjallisuus
Kirjastoluokka: 51 MATEMATIIKKA
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: matematiikka, matemaattinen ajattelu, ongelmanratkaisu, tehtävät
Avainsanat: matemaattinen ajattelu, matematiikka, ongelmanratkaisu, tehtävät
Matemaattiset pähkinät voivat olla kiehtovia ja koukuttavia monella tavalla. Tähän kirjaan on kerätty ongelmia, joita yhdistää erityisen yllättävä ja intuition vastainen ratkaisu.

Lukija pääsee tutustumaan erilaisiin monipuolisiin tehtäviin, jotka sisältävät ja yhdistelevät matematiikan eri osa-alueita rennolla tyylillä. Kun lukija perehtyy näihin pähkinöihin ja niiden selityksiin, hänelle avautuu uusi, kiehtova tapa tulkita ympäröivää maailmaa ennakkoluulottomasti. Monet itsestäänselviltä tuntuvat arkipäivän ilmiöt pitävät sisällään yllätyksellisiä ja mitä kiehtovimpia yksityiskohtia, joiden ymmärtäminen kehittää suhteellisuudentajua. Lisäksi kirjassa törmätään outoihin yhtälöihin, ihmeellisiin lukuihin ja lopulta peräti matematiikan kauneimpaan kaavaan.

Korkeamman asteen tutkintoa ei lukijalta vaadita, sillä suuri osa tehtävistä on ratkaistavissa peruskoulun matematiikan keinoin. Toisaalta mukana on paljon mielenkiintoisia ja ajatuksia herättäviä pähkinöitä lukion matematiikan opiskelleille, ja tehtäviä voikin huoletta hyödyntää vaikkapa ylioppilaskirjoituksiin valmistauduttaessa. Nuorten ja opiskelijoiden lisäksi kirja on kirjoitettu kaikille tiedonjanoisille aikuisille, jotka nauttivat kummallisista ja yllättävistä matemaattisista ongelmista.

Tehtävien ratkaisut on varustettu selkeillä mallikuvilla. Lisäksi kirjan sivuilla vilisee kuvajournalisti Jonne Renvallin ottamia humoristisia valokuvia matematiikan maailmaa ihmettelevästä, hieman omalaatuisesta hahmosta.

”Pakko se on uskoa”, lukijat ovat usein lopulta todenneet ja kiikuttaneet tehtävän kotiväelle ihmeteltäväksi.

Tapio Lind (FM) on valmistunut Tampereen yliopistosta ja opettaa matematiikkaa Sammon keskuslukiossa. Ensisijaisena inspiraationa kirjan kirjoittamiselle ovat toimineet opiskelijoiden hämmästyneet ilmeet heidän nähtyään tehtävien ratkaisuja.


Katso myös