Varjo Suomen yllä — Stalinin salaiset kansiot

Vihavainen, Timo; Manninen, Ohto; Rentola, Kimmo; Žuravljov, Sergei
Nimeke: Varjo Suomen yllä — Stalinin salaiset kansiot
Tekijät: Vihavainen, Timo (Kirjoittaja)
Manninen, Ohto (Kirjoittaja)
Rentola, Kimmo (Kirjoittaja)
Žuravljov, Sergei (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522913876
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 22,95 € (20,86 € alv 0 %)


Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Painos: 3. painos, 2017
Julkaisuvuosi: 2017
Kieli: suomi
Sivumäärä: 510
Tuoteryhmät: Kaikkituotteet
Historia
Kirjastoluokka: 92 SUOMEN HISTORIA
Kansalliskirjaston asiasanat: 1917-1964, kansainväliset suhteet, ulkopolitiikka, turvallisuuspolitiikka, neuvostovallan aika, bolsevismi, maailmansotien välinen aika, talvisota, jatkosota, sodanjälkeinen aika, vallankäyttö, johtajat, poliittiset johtajat, kommunistiset puolueet, arkistot, asiakirjat, historiantutkimus, poliittinen historia, historia, Suomi, Neuvostoliitto, Venäjä, Stalin, J. V., Hrustsev, N. S, Litvinov, Maksim, Molotov, V. M., Z?danov, Andrei, Gromyko, Andrei, Paasikivi, J. K., Kekkonen, Urho, Neuvostoliiton kommunistinen puolue, KGB
E-kirja, 2017
EPUB
14,95 €

Stalinin Suomea koskevat arkistot vihdoin julki, jymypaljastus Kekkosesta ja ”yöpakkasista”.

Merkittävään historiateokseen on saatu korkeimman neuvostojohdon Suomea koskevia dokumentteja ensi kertaa Venäjän federaation presidentin arkistosta. Se on entinen kommunistisen puolueen politbyroon arkisto, käytännössä puolueen pääsihteerin virka-arkisto. Sinne ei ulkomaisilla tutkijoilla ole juuri ollut pääsyä.

Dokumentit tuovat runsaasti uutta tietoa Neuvostoliiton Suomen-politiikasta ennen sotaa ja varsinkin välirauhan aikana 1940-41. Käy ilmi, että neuvostojohdon suunnitelmat ulottuivat tuolloin paljon laajemmalle kuin Suomessa tiedettiin. Hangon tukikohtaan tavoiteltiin laajennusta Saloon saakka.

Sodanjälkeiseltä kaudelta nähdään valaisevia dokumentteja Stalinin viimeisiltä vuosilta ja vielä Hruštšovin ajalta. Viimeinen dokumentti on vuodelta 1964. Kuva Kekkosesta täsmentyy - ja esiin nousee uusia arvoituksia. Kiintoisia näkymiä avautuu myös neuvostoviranomaisten keskinäisiin erimielisyyksiin, toilauksiin ja reviirikamppailuihin.

Dokumentteja tukevat tutkijoiden johdannot ja kommentit, joissa avataan asiakirjojen merkitystä, taustoja ja asiayhteyksiä.

Professorit Ohto Manninen, Kimmo Rentola ja Timo Vihavainen ovat Venäjän arkistoissa pätevöityneet arvioimaan salaisia, ennen suomeksi julkaisemattomia dokumentteja. Tekijätiimissä on venäläisenä asiantuntijana mukana varajohtaja Sergei Žuravljov Venäjän tiedeakatemiasta.


Katso myös