Uuno on numero yksi — Turhapuron koko tarina 1971-2021

Marjamäki, Tuomas
Nimeke: Uuno on numero yksi — Turhapuron koko tarina 1971-2021
Tekijät: Marjamäki, Tuomas (Kirjoittaja)
Heikkinen, Antti (Lukija)
Tuotetunnus: 9789523821286
Tuotemuoto: Äänikirja
Saatavuus: Heti ladattavissa
Ilmestymispäivä: 6.9.2021
Hinta: 12,90 € (11,73 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2021
Kieli: suomi
Tiedostoformaatti: MP3
Suojaustapa: Vesileima
Kesto: 7t 43m 0s
Tuoteryhmät: Äänikirjat
Kirjastoluokka: 99.1 Elämäkerrat. Muistelmat
Avainsanat: elokuvahistoria, elokuvat, fiktiiviset hahmot, henkilöhistoria, historia, huumori, näyttelijät, ohjaajat (taiteet ja media), televisio-ohjelmat, viihdeohjelmat
Kovakantinen kirja, 2021

19,90 €

Uuno Turhapuro -elokuvien historia kootaan kansiin nyt ensimmäistä kertaa kaikkine herkkuineen. Kertojina toimivat keskeisimmät hahmot Spede Pasanen, Vesa-Matti Loiri, Marjatta Raita ja Ere Kokkonen sekä lukuisat muut Uunoissa mukana olleet tekijät.

Uuno Turhapuro ei ollut vain lottosketsistä versonut spontaani vitsi, vaan pitkään kehitelty ja harkittu rikos. Vesku Loiri suunnitteli uunomaista koomikkohahmoa jo vuosia ennen ensimmäistä elokuvaa. Siihen yhdistyi Spede Pasasen lapsuudesta asti vaalima huumori ja filosofia, Ere Kokkosen käsitys komediaelokuvista sekä Leo Lastumäen studiolle jääneet kengät.

Uunosta tuli ilmiö, joka poiki Suomen pisimmän elokuvasarjan. Turhapuro-leffoilla nauratettiin kansaa, ärsytettiin kriitikoita ja pidettiin elokuvateatterit pystyssä. Ne olivat parhaimmillaan nerokasta viihdettä ja huonoimmillaan kelvotonta kuraa.

Miten ideat syntyivät, millaisia kommelluksia kuvauksissa sattui ja kuka riiteli kenenkin kanssa? Tämä kaikki kerrotaan otteessaan pitävän tarinan muodossa unohtamatta huumoria sekä Turhapuron omaa filosofiaa. Suuri osa kymmenistä haastatteluista on peräisin kirjoittajan omista arkistoista.

Kirjassa on myös laaja Uuno-filmografia sekä tietoa elokuvien kuvauspaikoista.

Tuomas Marjamäki (s. 1978) on kirjoittanut aiemmin muun muassa Spede Pasasen, Simo Salmisen ja Mikko Alatalon elämäkerrat, tietokirjan viihderyhmä Kummelista sekä kaksi elokuvamaailmaan sijoittuvaa romaania. Uuno Turhapuro on kuulunut hänen elämäänsä keskeisesti 5-vuotiaasta lähtien.

Tuomas Marjamäki (s. 1978) elää Helsingissä monenlaisia tekstejä kirjoittaen. Hän aloitti oman lehden tekemisen 11-vuotiaana haastatellen kuuluisuuksia Kylli-tädistä ja Kalle Päätalosta aina presidentti Martti Ahtisaareen asti. Kirjailijaksi Marjamäki ryhtyi 18-vuotiaana laatimalla muistelmansa. Sittemmin hän on kirjoittanut romaanit Siitä tulikin farssi ja Myöhäistä katua sekä lastenkirjan Nollis – maailman ainoa nollasarvinen. Hänen muusta tuotannostaan tunnetaan Simo Salmisen, Spede Pasasen, Vesa-Matti Loirin ja Mikko Alatalon elämäkerrat sekä tietokirjat Kummelista ja Uuno Turhapurosta. Melkein kaikkea Marjamäen tekemistä sävyttää huumori – tavalla tai toisella.Antti Heikkinen (s. 1985) on nilsiäläinen toimittaja ja kirjailija. Hänen esikoisromaaninsa Pihkatappi voitti vuoden 2014 Savonia-palkinnon ja Kalevi Jäntin palkinnon. Kirjoittamistöiden ohessa monilahjakas Heikkinen näyttelee, laulaa ja tekee stand up -keikkoja.


Katso myös