Tilanne päällä — Suuria uutisia ja arkoja aiheita lehtikuvaajan silmin

Jansson, Peter; Kivioja, Pasi
Nimeke: Tilanne päällä — Suuria uutisia ja arkoja aiheita lehtikuvaajan silmin
Tekijät: Jansson, Peter (Kirjoittaja)
Kivioja, Pasi (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522916839
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 14,90 € 5,90 € (5,36 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2019
Kieli: suomi
Sivumäärä: 235
Tuoteryhmät: Yhteiskunta
Tietokirjallisuus
Kirjastoluokka: 92 SUOMEN HISTORIA
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: kuvajournalismi, lehtikuvat, uutiskuvat, uutisointi, lehtikuvaajat, valokuvaajat
Avainsanat: kuvajournalismi, lehtikuvaajat, lehtikuvat, uutiskuvat, uutisointi, valokuvaajat
Kovissa paikoissa karaistuneen lehtikuvaajan kuvia ja tarinoita suomalaisen median tabuista.

”No, Jansson, mikä se on päivän uutinen?” uteli puhemies Sauli Niinistö usein eduskunnan kahvilan pöydässä uutiskuvaaja Peter Janssonilta, kun hän halusi päästä jyvälle median puuhista.

Kiehtova työ vei Janssonin kuvaamaan rikospaikoille, oikeudenkäynteihin, urheilukisoihin ja julkkishäihin. Hän todisti objektiivinsa läpi autolautta Estonian pelastustöitä, Aasian tsunamin hirvittävää jälkinäkyä ja presidentti Urho Kekkosen viimeistä matkaanlähtöä ruumisautossa Tamminiemestä.

Nopealiikkeinen uutiskuvaaja liikkui yhtä sulavasti niin politiikan kulisseissa kuin Etiopian nälkäleireilläkin. Jotenkin Jansson onnistui aina löytämään itsensä erikoisista paikoista - kuten saunomasta presidentin ja pääministerin kanssa Mäntyniemessä, juoksemassa takaperin pikakiituri Carl Lewisin edessä tai poliisin erehdyksessä pidättämänä pommimiehenä.

Jansson näki ja koki paljon sellaista, mitä median on vaikea esittää ja mistä ei oikein haluta puhua. Alastomuus, seksuaalisuus, kuolleiden näyttäminen, viranomaisten toiminta, sosiaaliset ongelmat, toimittajien ja poliitikkojen suhde, media itse... Kirjan tekijät pohtivat, mistä nämä tabut syntyvät ja miten kuvaaja niitä käsittelee. Samalla kirja luo läpileikkauksen uutiskuvaajan työn ja valokuvaustekniikan muutoksesta median murroksessa.

Peter Janssonin (s. 1952) ura lehtikuvaajana alkoi Hufvudstadsbladetista vuonna 1974. Hän siirtyi Lehtikuvaan 1977 ja freelanceriksi 1986. Jansson on kuvannut uutistapahtumia muun muassa Helsingin Sanomille, Uudelle Suomelle, Ilta-Sanomille, Iltalehdelle, Pressfotolle ja ruotsalaisille iltapäivälehdille. Eläkkeelle hän jäi vuonna 2015.

Pasi Kivioja (s. 1974) työskenteli toimittajana Janssonin kanssa Ilta-Sanomissa vuosina 2000-2009. Nykyisin Kivioja toimii viestintäyrittäjänä, vapaana kirjoittajana ja kolumnistina muun muassa Suomen Kuvalehdessä. Hän väitteli yhteiskuntatieteiden tohtoriksi iltapäivälehtien ja median murroksesta Tampereen yliopistossa 2018.


Katso myös