Suomen taistelu bolsevismia vastaan

Lehmus, Jussi
Nimeke: Suomen taistelu bolsevismia vastaan
Tekijät: Lehmus, Jussi (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523823990
Tuotemuoto: E-kirja, EPUB
Saatavuus: Heti ladattavissa
Ilmestymispäivä: 8.9.2022
Hinta: 14,90 € (13,55 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2022
Kieli: suomi
Tiedostoformaatti: EPUB
Suojaustapa: Vesileima
Tuoteryhmät: eKirjat
Kirjastoluokka: 92.73 Suomen historia v. 1939-1945
Avainsanat: Neuvostoliitto, Suomi, hankinta, historia, hyökkäyssota, ilmasota, jatkosota, kuvaus (kuvailu), käsikirjoitukset, käyttö, merisota, meritaistelut, projektit, sodanjohto, sodankäynti, sotahistoria, sotapropaganda, sotatoimet, sotilaat, suomalaiset, taistelut
Äänikirja, 2022
MP3
16,90 €

Kovakantinen kirja, 2022
Päänauha, Lankasidos, Ylivetokannet, Kannet laminoitu
24,90 €

Ennennäkemätön aineisto Suomen sotapropagandasta.

Tämä on näkymä siitä, miltä historiankirjoituksemme voisi näyttää, jos Saksa olisi voittanut toisen maailmansodan. Kukaan nykytutkija ei ole aiemmin lukenut tätä materiaalia tai osannut edes etsiä sitä.

Päämajan tiedotusosasto lähetti 30.7.1943 kaikkien aselajien esikuntiin käskyn, jossa pyydettiin kattavia kuvauksia jatkosodan hyökkäystaisteluista ja joukkojen suorituksista. Tekstien pohjalta oltiin laatimassa kirjaa saksalaisille, tarkoituksena valaista asevelikansalle suomalaisten urhoollisia saavutuksia saksalaisten sotilaiden rinnalla.

Kirjaa varten saatiin yli viisikymmentä kirjoitusta. Kenraalimajurit Antero Svensson ja Eino Järvinen päättivät laatia kirjoitelmat itse, jotkut kuvaukset annettiin tehtäväksi taistelutapahtumissa kunnostautuneille taistelijoille. Tekstejä kirjoittivat esimerkiksi Unto Varjonen, Valo Nihtilä, Alpo Marttinen, Erkki Palolampi ja Sakari Simelius.

Sotatilanteen muututtua selvästi Saksan armeijan vastaiseksi, päätettiin kirjaprojekti unohtaa. Ainutlaatuinen aineisto on peräisin eversti Kalle Lehmuksen ”poltetusta” arkistosta.

Kenties koko projekti oli vain hämäys saksalaisten suuntaan, jotta voitiin vakuuttaa suomalaisten yhä uskovan yhteiseen päämäärään. Mutta samalla varauduttiin myös siihen, että Saksa voisi todella kukistaa Neuvostoliiton.

Jussi Lehmus (s. 1990) on yrittäjä ja historian harrastaja. Hänen edellinen teoksensa Salaista sotaa (Docendo, 2021) kertoi eversti Kalle Lehmuksen huimasta urasta.


Katso myös