Suomalaiset vankilapaot — Rikollisten nerokkaat suunnitelmat

Tranberg, Janne ”Nacci”; Mäkinen, Rami
Nimeke: Suomalaiset vankilapaot — Rikollisten nerokkaat suunnitelmat
Tekijät: Tranberg, Janne ”Nacci” (Kirjoittaja)
Mäkinen, Rami (Kirjoittaja)
Reini, Antti (Lukija)
Tuotetunnus: 9789523827981
Tuotemuoto: Äänikirja
Saatavuus: Heti ladattavissa
Ilmestymispäivä: 18.4.2024
Hinta: 16,90 € (15,36 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2024
Kieli: suomi
Tiedostoformaatti: MP3
Suojaustapa: Vesileima
Kesto: 11t 19m 0s
Tuoteryhmät: Äänikirjat
Kirjastoluokka: 99.1 Elämäkerrat. Muistelmat
Avainsanat: pako, vangit, rikolliset, vankilat, henkilöhistoria, historia, Suomi
E-kirja, 2024
EPUB
14,90 €

Kovakantinen kirja, 2024
Liimasidos, Ylivetokannet, Päänauha, Kannet laminoitu
26,90 €

Rikollisten nerokkaat suunnitelmat.

Kirja paljastaa aiemmin salattujen asiakirjojen avulla, kuinka etenivät Suomen legendaarisimmat vankilapaot ja niitä seurannut pankkiryöstöjen aalto.

Vuonna 1988 Turun Kakolasta karkasi kolme erittäin vaarallista vankia: Hammar, Orajärvi ja Tenhunen. Pakomatkan aikana vaaralliset vankikarkurit ryöstivät pankkeja niin Suomessa kuin Ruotsissa. Vain kaksi heistä palasi elävänä vankilaan.

Suomen Houdinina itseään pitänyt Jari Kolivaara piti pilkkanaan koko vankeinhoitolaitosta päätähuimaavilla paoillaan. Neuvokas vankikarkuri onnistui pakenemaan Riihimäen keskusvankilasta apunaan omatekoinen avain ja sellirakennuksesta muurin yli pingotettu köysi. Pako tapahtui vain kaksi päivää sen jälkeen, kun mies oli palautettu edellisen paon jäljiltä takaisin vankilaan. ”Mies on huono pysymään tallessa” kommentoi Helsingin poliisin rikoskomisario Taisto Tammi.

Pakokuningas Jan Stefan Moilanen pakeni suomalaisista muurivankiloista seitsemän kertaa. Miehen pakomatkojen aikana pankkiryöstöt piinasivat rahalaitoksia epidemian lailla. Tämä kekseliäs, veijarimainen ja taitava vankikarkuri löi uuteen laitokseen saapuessaan vartijoiden kanssa vetoa, että muurit eivät häntä kauaa pitele.

Kirja kertoo myös yksityiskohtaisesti Volvo-Markkasen ja pakkolaitosvanki Salmisen hiuksia nostattavasta paosta Helsingin keskusvankilan kattojen yli. Vankiselleissään heillä oli ase ja dynamiittia.

Näiden tarinoiden päähenkilöiden tuomiot olivat lähes poikkeuksetta mittarin yläpäästä. Ei ollut mitään hävittävää.

Kirjan tekijöillä on vankka asiantuntemus aihepiiristä. Kirjoittaja Janne ”Nacci” Tranberg tuli itse tunnetuksi Suomen etsityimpänä rikollisena. Apuna kirjan toimittajana on ollut Suomen eturivin rikosjournalisteihin kuuluva Rami Mäkinen.

Janne Tranberg (s. 1974) on entinen jengijohtaja, nykyinen vankeusvanki ja menestyskirjailija. Tämä on hänen neljäs kirjansa.

Rami Mäkinen (s. 1971) on rikoskirjailija ja -toimittaja, joka on palkittu muun muassa Ilta-Sanomien ja Suomen Tietotoimiston journalistipalkinnoilla.


Katso myös