Salaliittoteorioiden ihmemaassa — Tositarinoita ihmisistä kaninkolossa

Kivioja, Pasi
Nimeke: Salaliittoteorioiden ihmemaassa — Tositarinoita ihmisistä kaninkolossa
Tekijät: Kivioja, Pasi (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523821965
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 17.3.2022
Hinta: 24,90 € (22,64 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2022
Kieli: suomi
Sivumäärä: 326
Tuoteryhmät: Yhteiskunta
BLACK WEEK
Kirjastoluokka: 32 VALTIO-OPPI. POLITIIKKA
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: salaliittoteoriat, uskomukset, historia, disinformaatio, valeuutiset, leviäminen, media, Internet, joukkoviestimet, vallankäyttö, vaikuttaminen, manipulaatio (psykologia), lähdekritiikki
Avainsanat: COVID-19, Internet, disinformaatio, historia, joukkoviestimet, leviäminen, lähdekritiikki, manipulaatio, media, rokotevastaisuus, salaliittoteoriat, somevaikuttajat, uskomukset, uskonnolliset yhteisöt, vaikuttaminen, valeuutiset, vallankäyttö, manipulaatio (psykologia)
Äänikirja, 2022
MP3
16,90 €

E-kirja, 2022
EPUB
14,90 €

Lewis Carrollin klassikkokirjassa Liisa päätyy ihmemaahan seuraamalla valkoista kania kaninkoloon. Siitä on myöhemmin tullut vertauskuva salaliittoteorioihin uppoutumiselle. Mikä saa fiksutkin ihmiset katoamaan kaninkoloon? Olisi helppoa leimata salaliittoteoreetikot hulluiksi. Kyse on kuitenkin usein jostain muusta.

Erno piti 9/11-terrori-iskuja Yhdysvaltain hallituksen salajuonena. Tuomas uskoo, että maailmaa johtaa kolmentoista suvun salaseura, joka on tullut ulkoavaruudesta. Timo oli hyvää vauhtia uppoutumassa salaliittoihin jooga- ja superfood-ystäviensä mukana, kunnes havahtui. Timo pääsi irti, mutta hänen tuttunsa ovat nyt Suomen näkyvimpiä salaliittoteoreetikoita.

Pasi Kivioja etsii salaliittoteorioiden syitä ja seurauksia yhdistämällä tieteellistä tutkimustietoa ja tutkivan journalismin menetelmiä. Hän analysoi salaliittoteorioiden leviämistä ja levittäjien motiiveja. Pandemian jyllätessä ja villien teorioiden kukoistaessa hän haastatteli kirjaa varten kymmeniä ihmisiä eri puolilta maailmaa.

Salaliittoteoriat kuuluvat valtiollisten vaikuttajien, kuten Venäjän, informaatiovaikuttamisen työkalupakkiin. Harhauttavat teoriat viiltävät usein syvän haavan niihin uskovien sosiaalisiin suhteisiin ja tekevät haittaa myös yhteiskunnalle. Kirjan keskiössä ovat salaliittoteorioihin uskovat, heidän läheisensä ja entiset salaliittoteoreetikot, jotka tietävät, miten kaninkolosta voi päästä pois.
Pasi Kivioja on vapaa toimittaja ja yhteiskuntatieteiden tohtori. Kirjaa tehdessään hän työskenteli erikoistutkijana Turun yliopiston psykologian oppiaineessa FINSCI-hankkeessa, jossa hän tutki suomalaisten uskoa salaliittoteorioihin. Kirjassa esitetään tuoreita tuloksia suomalaisten uskomuksia koskevasta kyselytutkimuksesta.


Katso myös