Puskalan putiikki — Puoluevakoilija Veikko Puskalan kaksoiselämä

Reuna, Risto
Nimeke: Puskalan putiikki — Puoluevakoilija Veikko Puskalan kaksoiselämä
Tekijät: Reuna, Risto (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522918611
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 4.1.2021
Hinta: 19,90 € (18,09 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2021
Kieli: suomi
Sivumäärä: 510
Tuoteryhmät: Historia
Yhteiskunnalliset elämäkerrat
Kirjastoluokka: 99.1 Elämäkerrat. Muistelmat
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: poliittinen toiminta, tiedustelu, vakoilu, työväenliike, ammattiyhdistysliike, sosiaalidemokraattiset puolueet, antikommunismi, kommunismi, torjunta, sisäpolitiikka, ulkopolitiikka, kansainväliset suhteet, poliittinen historia, historia
Avainsanat: Neuvostoliitto, Suomi, ammattiyhdistysliike, antikommunismi, historia, kansainväliset suhteet, kommunismi, poliittinen historia, poliittinen toiminta, sisäpolitiikka, sosiaalidemokraattiset puolueet, tiedustelu, torjunta, työväenliike, ulkopolitiikka, vakoilu
E-kirja, 2021
EPUB
9,90 €

Veikko Puskalan tiedustelijaelämäkerta on ainutlaatuisuudessaan sensaatio suomalaisessa tiedusteluhistoriassa. Puskalan salaisten raporttien jakelussa oli yli 200 virkamiesjohdon, yrityselämän ja työmarkkinapäättäjää. Uusina lähteinä on käytetty Puskalan raporttikokoelmaa ja Supon dokumentteja.

Puskalan putiikki kertoo vetävästi vuosien 1958-1979 salaisesta kommunistitiedustelusta Se oli tiedustelun nimellä tehtyä SKP:n hajotusta, mistä meidän ei pitänyt tietää.

Veikko Puskalan organisaatio toimi kirjapainoyritys peitteenään. Klassisia hajotustyön menetelmiä noudattanut päämyyrä johti T-verkostoa SKP:n Kulttuuritalon päämajasta käsin. Siihen kuului neljä muuta palkattua puolueen toimihenkilöä.

Puskalan hermokeskus oli Kauniaisten Heikkiläntien vakoilutalo. Sen studio palveli USA:n lähetystön virkailijoita.

Puskala oli talopudokas, huutolaislapsi, metalliammattilainen ja SDP:n puoluerikossa tappiolle jäänyt vt. puoluesihteeri. Puskala johti maanalaista valvontamiehistöä. Hänellä oli yhteys pääesikunnan tiedustelueversteihin ja viestiyhteyskeskuksen päällikköön, joka rakensi Putiikin käyttöön nauhoitus- ja signaalilaitteiston.

Tallentimien avulla Putiikki pääsi kurkistamaan SKP:n sisävaloihin. Ainoa tiedetty kuuntelutapaus paljastui Jyväskylästä. Sitä koskevat paperit korjattiin pois Suojelupoliisin arkistosta.

”Bror Eriksson” oli Rafael Paasion ja Niilo Hämäläisen näkymätön avustaja, joka raportoi kiitolliselle Kekkoselle. Kalevi Sorsankin hän tapasi, toisin kuin tämä muistaa.

Valtiotieteen tohtori Risto Reuna väitteli vuonna 2018 otsikolla ”Ei tullutkaan vallankumousta” - sotasukupolvi, joka esti kansandemokratian.


Katso myös