Pommittajat — Matka toisen maailmansodan pisimpään yöhön

Gladwell, Malcolm
Nimeke: Pommittajat — Matka toisen maailmansodan pisimpään yöhön
Alkuteos: THE BOMBER MAFIA: A Dream, a Tempatation, and the Longest Night of the Second World War
Tekijät: Gladwell, Malcolm (Kirjoittaja)
Kakko, Tapio (Kääntäjä)
Tuotetunnus: 9789523821071
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 16.9.2021
Hinta: 19,90 € (18,09 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Alkuteos: THE BOMBER MAFIA: A Dream, a Tempatation, and the Longest Night of the Second World War
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2021
Kieli: suomi
Sivumäärä: 275
Tuoteryhmät: Sotahistoria
Kirjastoluokka: 90.35 Toinen maailmansota 1939-1945
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: sotilasilmailu, ilmasota, strategiat, pommitukset, toinen maailmansota, historia
Avainsanat: historia, ilmasota, pommitukset, sotilasilmailu, strategiat, toinen maailmansota
E-kirja, 2021
EPUB
9,90 €

Malcolm Gladwell punoo yhteen tarinat hollantilaisnerosta ja hänen kotitekoisesta tietokoneestaan, Alabaman sydänmaiden veljeskunnasta, brittipsykopaatista ja Harvardin yliopiston kellarilaboratorion pyromaanikemisteistä. Näiden tarinoiden avulla hän tutkii yhtä lähihistorian suurimmista moraalisista kysymyksistä.

Toisen maailmansodan alla useimmat sotilaat pitivät lentokonetta jonkinlaisena lisävarusteena. Eräs pieni idealistijoukko ajatteli kuitenkin toisin: entä jos yksin tärkeimpien tehtaiden, risteyksien ja muiden ”kapeikkojen” tuhoaminen tarkkuuspommituksilla riittäisi lamauttamaan vihollisen ja säästämään rintamasotilaiden henkiä?

Yhdysvallat pommitti Tokiota ensimmäisen kerran maaliskuussa 1945. Tuhot olivat valtavat, mutta oliko ilmaiskun hyöty sen aiheuttaman tuhon arvoista? Iskun takana oli kenraalimajuri Curtis LeMay, jonka säälimättömyys tappoi tuhansia japanilaisia siviilejä, mutta toisaalta Yhdysvallat vältti uhreja vaativan maihinnousun Japaniin.

Kaikki olisi voinut käydä toisin, jos LeMayn edeltäjä, prikaatikenraali Haywood Hansell olisi saanut pitää tehtävänsä. Hansell oli ollut täsmäiskuja kannattavan ”pommittajamafian” kantavia voimia. Hansellin ja LeMayn tehtävienvaihto Guamin viidakossa ei tapahtunut hyvässä hengessä. LeMay pääsi toteuttamaan suunnitelmaansa, mistä seurasi toisen maailmansodan pisin yö.

Pommittajat on mukaansa tempaava tarina päättäväisyydestä, kekseliäisyydestä ja sodan aiheuttamasta mittaamattomasta tuhosta.

Malcolm Gladwell (s. 1963) on journalisti ja kirjailija, jolta on aiemmin suomennettu teokset Leimahduspiste (2007), Välähdys (2008), Kuka menestyy ja miksi (2010) ja Daavid ja Goljat (2014). Vuonna 2005 hän oli Time-lehden sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen listalla.

Malcolm Gladwell (s. 1963) on kansainvälisesti tunnettu toimittaja, tietokirjailija ja luennoitsija. Kirjoissaan Gladwell tarkastelee luovuutta, menestystä ja ideoiden syntyä soveltaen ennakkoluulottomasti sosiologian, psykologian ja taloustieteen tuoreimpia tutkimustuloksia. Gladwellilta on Daavid ja Goljat -kirjaa aiemmin suomennettu teokset Leimahduspiste, Välähdys ja Kuka menestyy ja miksi?


Katso myös