Pohjolan salainen liitto — Ruotsi ja Suomi kylmässä sodassa

Ekman, Sten
Nimeke: Pohjolan salainen liitto — Ruotsi ja Suomi kylmässä sodassa
Alkuteos: Sverige och Finland under kalla kriget - hemligt militärt samarbete
Tekijät: Ekman, Sten (Kirjoittaja)
Ahola, Veikko (Kääntäjä)
Tuotetunnus: 9789522915214
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 14,90 € 5,90 € (5,36 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Alkuteos: Sverige och Finland under kalla kriget - hemligt militärt samarbete
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2018
Kieli: suomi
Sivumäärä: 252
Tuoteryhmät: Sotahistoria
Tietokirjallisuus
Kirjastoluokka: 32.5 Kansainvälinen politiikka
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: kansainväliset suhteet, turvallisuuspolitiikka, sotilasstrategia, sodat, kylmä sota, yhteistyö, puolustuspolitiikka, maanpuolustus, tiedustelu, sotilaallinen yhteistyö, poliittinen historia, historia
Avainsanat: 1900-luku, Ruotsi, Suomi, historia, kansainväliset suhteet, kylmä sota, maanpuolustus, poliittinen historia, puolustuspolitiikka, sodat, sotilaallinen yhteistyö, sotilasstrategia, tiedustelu, turvallisuuspolitiikka, yhteistyö
E-kirja, 2018
EPUB
9,90 €

Suomessa vielä julkistamatonta historiaa Pohjolan kylmästä sodasta.

Kylmän sodan aikana Suomi oli sotilaallisesti sidottu Neuvostoliittoon YYA-sopimuksella. Suomen oli pakko suunnitella puolustuksensa lännestä tapahtuvan hyökkäyksen varalta. Todellisuudessa uhka Suomea, samoin kuin Ruotsia kohtaan, tuli idästä. Ruotsi ja Suomi eivät avoimesti voineet yhdessä varautua sotaan, ja siksi ne tekivät salaa sotilaallista yhteistyötä voidakseen torjua Neuvostoliiton hyökkäyksen.

Ruotsin ja Suomen sotilaallinen yhteistyö alkoi heti itsenäistymisen jälkeen sisällissodan aikana vuonna 1918 ja jatkui talvi- ja jatkosodan vuosina 1939-1944. Ruotsalaisia vapaaehtoisia osallistui kaikkiin Suomen 1900-luvun sotiin. Suomella on aina ollut osa Ruotsin sotilaallisen puolustuksen suunnitelmissa. Maat ovat tehneet tiedusteluyhteistyötä ja käyneet kauppaa puolustustarvikkeista, tykeistä ja lentokoneista.

Pohjolan salainen liitto kertoo Ruotsin ja Suomen yhteisestä sotilas- ja turvallisuuspolitiikasta kylmän sodan aikana. Ruotsalaiset valmistautuivat torjumaan ruotsalaisilla joukoilla neuvostojoukkojen hyökkäyksen Ruotsia vastaan jo Suomen alueella. Ruotsalaisten suunnitelmissa heidän sissijoukkonsa kohtaisivat neuvostodivisioonat Pohjois-Suomen teillä.

Sten Ekman (s. 1949) on kotoisin Kalixin seudulta Pohjois-Ruotsista, jossa kirjan aihe näkyy puolustusvoimien arkisessa toiminnassa. Ekman on työskennellyt terveydenhuollon eri johtotehtävissä niin perusterveydenhuollossa kuin sairaaloissakin. Hänen pohdintansa pohjoisesta puolustustoiminnasta saivat kirjallisen asun teoksessa Kalix-linjen - kalla krigets lås i norr (SMB, 2013). Uusimmassa teoksessaan Ekman ulottaa tarkastelunsa Torniojokilaakson ja Pohjanlahden länsipuolelle.


Katso myös