Metsäjänis — Utelias älykkö

Kujansuu, Eija
Nimeke: Metsäjänis — Utelias älykkö
Tekijät: Kujansuu, Eija (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522919540
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 4.1.2021
Hinta: 24,90 € (22,64 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2021
Kieli: suomi
Sivumäärä: 180
Tuoteryhmät: Eläimet
Kirjastoluokka: 56.8 Luonto-oppaat
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: jänikset, metsäjänis, havainnointi, elintavat, elinympäristö, vuodenkierto, luonto, ihminen-eläinsuhde, luonnonvalokuvaus
Avainsanat: Suomi, elintavat, elinympäristö, havainnointi, ihminen-eläinsuhde, jänikset, luonnonvalokuvaus, luonto, metsäjänis, vuodenkierto
Metsäjänis on sopeutumisen mestari, joka kukoistaa Suomen eteläisillä rantakallioilla ja synkissä saloissa, valoisissa männiköissä ja tundramaisella avotunturialueella. Jänisyhteisöjen tavat, ruokavalio, viholliset ja jopa jänisten turkin väritys vaihtelevat elinympäristön mukaan.

Arkojen villieläinten, kuten jänisten, kuvaaminen arkisissa tilanteissa edellyttää pitkäjänteistä, rauhallista ja luottamusta herättävää toimintaa. Tällä tavalla syntynyt havaintomateriaali jänisyksilöiden ja jänissuvun elämästä on ainutlaatuista.

Havaintojen ohella kirjassa kuvataan jäniksen ja ihmisen välistä ystävyyttä. Kujansuu haluaa valottaa jänisten arkea ihmisille, joilla ei ole mahdollisuutta seurata niiden yöelämää. Hän kyseenalaistaa samalla sekä jäniksen tieteellisen nimen osuvuuden että Suomessa voimassa olevan jänisten metsästysajan. Nämä molemmat kertovat siitä, että ihminen tuntee huonosti jänisten elämää ja vuodenkiertoa.

Eija Kujansuu on Sodankylän ja Inarin rajamailla asuva IT-konsultti, etätyön edelläkävijä ja pitkän linjan luontoharrastaja. Viimeisen viiden vuoden aikana hän on keskittynyt havainnoimaan ja kuvaamaan metsäjäniksiä.


Katso myös