Me olemme Bellingcat — Tiedustelupalvelu verkossa

Higgins, Eliot; Helasvuo, Antero; Kivimäki, Veli-Pekka
Nimeke: Me olemme Bellingcat — Tiedustelupalvelu verkossa
Tekijät: Higgins, Eliot (Kirjoittaja)
Helasvuo, Antero (Kääntäjä)
Kivimäki, Veli-Pekka (Esipuheen kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522919564
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Ennakkotilattavissa. Tuote ilmestyy 4.2.2021 ja toimitetaan sen jälkeen.
Ilmestymispäivä: 4.2.2021
Hinta: 29,95 € (27,23 € alv 0 %)


Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Painos: 2021
Julkaisuvuosi: 2021
Kieli: suomi
Sivumäärä: 240
Tuoteryhmät: Tulossa – Ennakkotilaa!
Yhteiskunta
Kirjastoluokka: 32.5 Kansainvälinen politiikka
Vapaaehtoisten digietsivien ryhmä Bellingcat on usein esillä mediassa. Se tutkii ja paljastaa sotarikoksia ja salamurhaajia, jopa ennen valtiollisia tiedustelupalveluja.

Kansalaisjournalisti Eliot Higginsin perustama Bellingcat selvitti kaksoisagentti Sergei Skripalin todennäköisen myrkyttäjän, venäläisupseerin. Bellingcatin toiminta perustuu avointen lähteiden tietoihin, tietotekniikkaan, älypuhelimiin, uteliaisuuteen ja loputtomaan kärsivällisyyteen.

Vapaaehtoisryhmä Bellingcat sijoittuu tiedustelun ja journalismin välimaastoon. Se kerää verkosta avointa dataa ja analysoi sitä teknisin menetelmin, kuten tekoälyä hyödyntäen.

Bellingcat on jäljittänyt Syyrian diktaattorin Bashar al-Assadin käyttämät kemialliset aseet ja ohjuksen, joka pudotti MH-17-lentokoneen Ukrainassa, tunnistanut uusnatsit Charlottesvillessä ja löytänyt ISIS-kannattajia Euroopasta.

Me olemme Bellingcat kertoo Eliot Higginsin tarinan koulupudokkaasta aivan uudenlaisen tiedonkeruun ja analysoinnin verkoston johtajaksi. Higgins esittelee Bellingcatin historian, toimintatavat ja -periaatteet. Kirjassa on ryhmän suomalaisjäsenen Veli-Pekka Kivimäen esipuhe suomalaisille lukijoille.

Eliot Higgins (s. 1979) opettaa avointen lähteiden tiedustelua Atlantic Councilissa, joka on Yhdysvaltojen johtava geopoliittisen strategian ajatushautomo. Hän on toiminut vierailevana tutkijana Lontoon King's Collegen sotatieteiden osastolla ja Kalifornian yliopiston Berkeleyn ihmisoikeuskeskuksessa. Hän istuu myös Haagin kansainvälisen rikostuomioistuimen teknisessä neuvottelukunnassa.

Dokumenttielokuva Bellingcat: Truth in a Post-Truth World sai ensi-iltansa vuonna 2018 ja palkittiin seuraavana vuonna mm. kansainvälisellä Emmy-palkinnolla. Useat televisio­yhtiöt kilpailevat oikeuksista Higginsin elämäntarinaan.


Katso myös