Maito — Superjuomasta kiistakapulaksi

Sarja, Tiina
Nimeke: Maito — Superjuomasta kiistakapulaksi
Tekijät: Sarja, Tiina (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523821880
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 16.3.2022
Hinta: 24,90 € (22,64 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2022
Kieli: suomi
Sivumäärä: 269
Tuoteryhmät: Yhteiskunta
Terveys ja hyvinvointi
Kirjastoluokka: 68.27 Juomat
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: maito (lehmänmaito), maidontuotanto (kotieläintuotanto), maatalouspolitiikka, kotimaiset tuotteet, maitovalmisteet, terveysvaikutukset, terveysväittämät, kulutustottumukset, ilmastovaikutukset, ympäristön tila, eläinten hyvinvointi
Avainsanat: eläinten hyvinvointi, ilmastovaikutukset, kotimaiset tuotteet, kulutustottumukset, lehmät, maatalouspolitiikka, maidontuotanto (kotieläintuotanto), maito (eritteet), maito (lehmänmaito), maitotuotos, maitovalmisteet, navetat, terveysvaikutukset, terveysväittämät, ympäristön tila
E-kirja, 2022
EPUB
14,90 €

Kaataako lasiin maitoa vai ei? Miksi mitään maitoon liittyvää ei ennen kyseenalaistettu, mutta nyt niin tehdään? Superjuomasta kiistelevien äärilaitojen keskusteluun tuodaan järjen ääni.

Lihansyönnin vähentämisestä paasaavat kaikki, mutta miten on maidon laita? Mainoksissa Teemu Selänne menestyi maidon ansiosta, Lemmy Kilmister sen takia, ettei sitä juonut. Eikä se ole ainoa kiista, jota maidosta on käyty. Kansallisylpeydestä kiistakapulaksi joutuminen herättää kuumia tunteita, ja se jos jokin kertoo siitä, kuinka tärkeä maito suomalaisille on.

Maito oli ennen ruokapöydän itsestäänselvyys ja terveen elämän peruspilari. Sittemmin maidonjuonnin autuutta on noussut varjostamaan synkkiä pilviä. Superjuomasta on tullut ilmaston pilaaja ja verisuonien tukkija. Mitä oikein tapahtui?

Maidon voimin Suomi koulutti sotien jälkeen lapsensa ja rakensi maahan tehtaita ja terveyskeskuksia. EU mullisti maatalouden, eikä heinäseipäitä tai laiduntavia lehmiä näe enää missään.
Vielä suurempi muutos on tapahtunut tiedon määrässä. Kun terveysvalistus ja ilmastonmuutos iskeytyivät tajuntaamme, moni alkoi pohtia, voiko maitoa enää juoda. Onko maito lopullisesti pilalla, vai voisiko lehmä olla jopa osa ratkaisua ympäristöongelmiin? Entä miten lehmät voivat nykynavetassa?

Teos on tarkoitettu meille kaikille, jotka ihmettelemme maidon muuttunutta mainetta, ja mietimme kaataako lasiin maitoa vai ei. Kirja tuo äärilaitojen keskusteluun tosiasioihin perustuvan vaihtoehdon, järjen äänen.

Tiina Sarja on vapaa kirjoittaja ja koulutukseltaan tekniikan tohtori ja tiedeviestinnän maisteri. Häneltä on aiemmin julkaistu Kuka oikein tietää - kun mielipide haastoi tieteen (Docendo, 2016) sekä lastentietokirjat Minne sähkö meni? (2018) ja Kuka vei roskat? (2020).


Katso myös