Lauri Pihkala — Koko kansan Tahko

Virtapohja, Kalle
Nimeke: Lauri Pihkala — Koko kansan Tahko
Tekijät: Virtapohja, Kalle (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523822009
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Tulossa 20.4.2022. Tilattavissa 90 vuorokautta ennen ilmestymispäivää.
Ilmestymispäivä: 20.4.2022
Hinta: 29,95 € 23,96 € (21,78 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Painos: 2022
Julkaisuvuosi: 2022
Kieli: suomi
Sivumäärä: 240
Tuoteryhmät: Tulossa – Ennakkotilaa!
Urheilijaelämäkerrat
Muut elämäkerrat
Kirjastoluokka: 99.1 Elämäkerrat. Muistelmat
Isänmaallisena toimijana tunnettu ”koko kansan Tahko” kuuluu historiamme suurmiehiin. Hänen keskeinen elämäntehtävänsä oli tavoite koko kansan liikuttamisesta: ilman Tahkoa ei olisi pesäpalloa eikä koululaisilla hiihtolomaa.

Kansallinen suurmiehemme Lauri ”Tahko” Pihkala (1888-1981) oli luomassa suomalaista kilpaurheiluperinnettä. Hän oli monipuolinen olympiaurheilija, valmentaja ja toimittaja, joka haki tietoa ja ideoita Pohjois-Amerikasta. Pihkala kehitti muun muassa pesäpallon, uudisti suomalaisen hiihtoperinteen, visioi stadionia Helsinkiin ja esitti ajatuksen urheiluopistoista, joista Vierumäki oli ensimmäinen.

Pihkala kulki moottoripyörällään ensimmäisenä ammattivalmentajana pitkin ja poikin Suomenniemeä kertoen eri lajien säännöistä ja valmennusnikseistä.

Odotuksen täyteisenä kesänä 1917 Pihkala lopetti valmennustyönsä ja ryhtyi perustamaan suojeluskuntia. Suomen kiskaiseminen irti Venäjän ikeestä oli koko ajan lähempänä. Pihkala kirjoitti vaikuttavan pamfletin, jossa hän kannusti urheilunuorisoa valmistautumaan Suomen itsenäistymiseen.

Suojeluskuntajärjestön lakkauttaminen vuonna 1944 oli Pihkalalle henkilökohtainen tragedia. Hän menetti työpaikkansa. Lisäksi hänen entisiä työtovereitaan kuulusteltiin ja pidätettiin asekätkentäjutun yhteydessä toisten lähtiessä maanpakoon. Pihkala ei jäänyt toimettomaksi. Hän jatkoi uraauurtavaa työtään koko kansan liikuttamisessa.

Teos kertoo tarinan ainutlaatuisesta, aikaansaavasta ja monipuolisesta Tahkosta, joka levitti liikunnan ilosanomaa kansanomaisesti pieruhuumoriakin viljellen.

FT Kalle Virtapohja on tietokirjailija, joka on kirjoittanut useita urheiluhistoriallisia teoksia.


Katso myös