Läpiammutut — Haavoittuneiden hoito talvi- ja jatkosodassa

Haapanen, Atso
Nimeke: Läpiammutut — Haavoittuneiden hoito talvi- ja jatkosodassa
Tekijät: Haapanen, Atso (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523821972
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 2.3.2022
Hinta: 24,90 € (22,64 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2022
Kieli: suomi
Sivumäärä: 238
Tuoteryhmät: Sotahistoria
BLACK WEEK
Kirjastoluokka: 92.73 Suomen historia v. 1939-1945
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: haavoittuneet, hoito, kenttälääkintä, kenttäsairaalat, sairaanhoito, sotasairaalat, lääkintämiehet, sotarintama, sairaankuljetus, lääkintähuolto, historia, talvisota, jatkosota, sotahistoria
Avainsanat: Suomi, haavoittuneet, historia, hoito, hoitohenkilöstö, jatkosota, kenttälääkintä, kenttäsairaalat, lääkintähuolto, lääkintämiehet, sairaanhoito, sairaankuljetus, sotahistoria, sotarintama, sotasairaalat, talvisota
E-kirja, 2022
EPUB
14,90 €

Sotahistoriaa käsittelevässä tietokirjallisuudessa keskitytään yleensä taisteluihin ja kuitataan haavoittuneiden hoito sivulauseilla.

Läpiammutut perehtyy kattavasti vähemmän tunnettuun mutta äärimmäisen tärkeään sodankäynnin osaan - haavoittuneiden hoitoon talvi- ja jatkosodassa. Se kuvaa lääkintähenkilökuntaamme, joka joutui ponnistelemaan uupumuksensa äärirajoilla vaikeissa kenttäolosuhteissa.

Toisen maailmansodan lähestyessä alettiin Puolustusvoimien vajavaisia lääkintämateriaalivarastoja täyttää ripeästi. Tarvittava välineistö ja lääkkeet olivat kuitenkin kiven alla, koska samalla asialla olivat muutkin maat. Sinnikkään työn tuloksena Suomen tarpeelliset varastot saatiin lopulta täytettyä.

Kirjassa esitellään joukkosidontapaikkojen, lääkintävarikoiden ja -komppanioiden, kenttäsairaaloiden ja sotasairaaloiden toimintaa sotiemme aikana. Lisäksi kerrotaan ”Lepolasta” eli sodan kauhuissa hermonsa menettäneiden sotilaiden hoidosta. Oman osuutensa saa haavoittuneiden kuljetus niin maanteillä, raiteilla kuin ilmassa.

Teoksessa syvennytään myös haavoittuneiden hoidon ikäviin jälkiseurauksiin, kuten kipulääkeriippuvuuksiin ja huumaavien aineiden väärinkäyttöön.

Atso Haapanen (s. 1963) on porvoolainen kirjailija, jolta on julkaistu tietokirjoja sotahistoriasta, sotaromaaneja ja eräkiroja.


Katso myös