Kutsuvat minua palkkamurhaajaksi — Arlandan ryöstön seurauksista, roolistani Kartellenissa ja tiestäni takaisin

Raninen, Janne; Andersen, Ivar
Nimeke: Kutsuvat minua palkkamurhaajaksi — Arlandan ryöstön seurauksista, roolistani Kartellenissa ja tiestäni takaisin
Alkuteos: De kallar mig Solvallamördaren
Tekijät: Raninen, Janne (Kirjoittaja)
Andersen, Ivar (Kirjoittaja)
Lähdesmäki, Juhamatti (Kääntäjä)
Tuotetunnus: 9789522894748
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 2.1.2019
Hinta: 9,90 € (9,00 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Alkuteos: De kallar mig Solvallamördaren
Kustantaja: Docendo
Sarja: Crime Time
Julkaisuvuosi: 2019
Kieli: suomi
Sivumäärä: 320
Tuoteryhmät: Dekkarit ja jännitys
Tieto
Tietokirjallisuus
Kirjastoluokka: T99.1 Elämäkerrat. Muistelmat
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: rikolliset, vangit, elinkautinen vankeus, murha, ryöstö, järjestäytynyt rikollisuus, nuoruus, lähiöt
Avainsanat: Tukholma, elinkautinen vankeus, järjestäytynyt rikollisuus, lähiöt, murha, murhaajat, nuoruus, rikolliset, ryöstö, vangit
Janne Raninen on tuomittu Ruotsissa ja Suomessa tehdyistä murhista. Ensimmäiseen surmatyöhön Raninen syyllistyi 20-vuotiaana Tukholmassa Solvallan raviradalla, jossa hän ampui kuoliaaksi pahamaisen jugomafian johtajan. Toinen tilausmurha tehtiin Helsingin Vuosaaressa, jossa surmattiin Arlandan raharyöstön ilmiantanut Volkan Unsal. Tämän jälkimmäisen murhan vaiheet ovat nousseet nyt uudelleen tutkittaviksi huumepoliisi Jari Aarnion oikeudenkäynnin yhteydessä.

Raninen suorittaa elinkautista vankeusrangaistusta Suomessa. Hän kasvoi Tukholman pahamaineisessa lähiössä Jordbrossa, missä väkivalta, rikollisuus, päihteiden käyttö sekä sosiaaliset- ja taloudelliset ongelmat olivat yliedustettuja. Mahdollistaakseen paremman elämän, Janne aloitti varastelun ja murtojen tekeminen jo nuorena. Vuosien varrella rikokset koventuivat huumeiden myyntiin, ryöstöihin ja lopulta murhiin.

Omaelämäkerrassaan Kutsuvat minua murhaajaksi Raninen kertoo avoimesti Ruotsissa suurta huomiota herättäneestä Solvallan surmasta sekä Vuosaaressa tehdystä lapsuudenkaverin murhasta.

Kirjassani kerron matkastani viattomasta lapsesta elinkautiseen vankeusrangaistukseen tuomituksi tulemisesta. Haluan kertoa, että aina on mahdollisuus päästä pois, huolimatta siitä kuinka syvällä rikoksiin on uppoutunut.

Raninen on aikaisemmin kirjoittanut kirjan Isänä vankilassa. Hän on perustajajäsen ja puheenjohtaja hyväntekeväisyysjärjestö Voikukkalapset ry:ssä. Opinto- ja poistumisluvillaan Raninen opiskelee restonomiksi sekä kiertää seminaareissa, kouluissa ym. paikoissa pitämässä puheenvuoroja elämänmuutoksen mahdollisuuksista.


Katso myös