Kivinen kisamatka — Miesten jalkapallomaajoukkueen historia

Kanerva, Juha; Kasila, Markku; Lavikainen, Jouni; Rantala, Kalle; Tikander, Vesa
Nimeke: Kivinen kisamatka — Miesten jalkapallomaajoukkueen historia
Tekijät: Kanerva, Juha (Kirjoittaja)
Kasila, Markku (Kirjoittaja)
Lavikainen, Jouni (Kirjoittaja)
Rantala, Kalle (Kirjoittaja)
Tikander, Vesa (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522917997
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 2.1.2020
Hinta: 17,90 € 6,90 € (6,27 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2020
Kieli: suomi
Sivumäärä: 312
Tuoteryhmät: Urheilu ja liikunta
Tietokirjallisuus
Kirjastoluokka: 79.31 Jalkapallo
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: jalkapallo, maajoukkueet, huippu-urheilu, joukkueurheilu, jalkapalloilijat, urheilijat, valmentajat, historia
Avainsanat: Suomi, historia, huippu-urheilu, jalkapallo, jalkapalloilijat, joukkueurheilu, maajoukkueet, urheilijat, valmentajat
Teemu Pukin seurana kirjan kannessa on 1960-luvun menestysjakson maajoukkueen kapteeni Pertti Mäkipää. Hän oli 1966 Palloliiton vuoden jalkapalloilija. Mäkipää kuoli elokuussa 2019, eikä ehtinyt nähdä historiallista kisapaikan saavuttamista. Kuva Suomen jalkapallohistorian ensimmäisestä EM-karsintaottelusta 1966.

Erotuomari viheltää kolmesti pilliinsä hieman ennen ilta-yhdeksää loppuunmyydyllä Töölön jalkapallostadionilla 15. marraskuuta 2019. Pelaajat ryntäävät kentälle, katsojat ryntäävät kentälle, ilotulitteet paukkuvat taivaalla. Sadattuhannet suomalaiset juhlivat kaupunkien keskustojen katsomoissa ja kotisohvillaan. Kauan odotettu unelma on totta. Huuhkajat pelaa jalkapallon EM-kisoissa 2020!

Kivinen kisamatka on kertomus Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen pitkästä matkasta ensimmäisiin jalkapallon arvokisoihinsa. Tätä ennen maajoukkue ehti osallistua tuloksetta 13 EM-karsintaan ja 19 MM-karsintaan. Teos kuljettaa lukijan maajoukkuejalkapallon alkuvihellyksestä 1911 marraskuun 2019 kansanjuhliin. Tutkittuun tietoon perustuva teos pureutuu maajoukkuehistoriaan aiempia kirjoja syvemmältä.

Legendaaristen pelaajien, valmentajien ja otteluiden lisäksi valokeilaan nostetaan valmennusmenetelmien ja harjoitusolosuhteiden muutokset, kannattajakulttuurin kehittyminen ja siirtymä amatööripelaajien ajasta ammattilaisuuteen.

Uutta tilastotietoa ovat Suomen ja sen vastustajien kokoonpanot kaikista pelatuista A-maaotteluista. Lisäksi tarjolla on listaus A-maajoukkuepelaajista sekä 33 karsintaprojektin ottelut ja sarjataulukot. Kokonaisuuden viimeistelee näyttävä kuvitus, jossa arkiston helmet yhdistyvät Suomen eturivin valokuvaajien parhaisiin otoksiin.

Juha Kanerva on urheiluhistorian syvällisesti tunteva Ilta-Sanomien urheilutoimittaja. Kirjoittajatiimissä on kolme Urheilumuseon erikoistutkijaa: Vesa Tikander on tallentanut ja kirjoittanut suomalaista urheiluhistoriaa päätyönään. Väitöskirjatutkija Kalle Rantala on kirjoittanut urheiluhistoriaa monipuolisesti suunnistuksesta e-urheiluun. Väitöskirjatutkija Jouni Lavikainen tutkii parhaillaan suomalaisen urheilun ammattilaistumisen historiaa. Markku Kasila on suomalaisen jalkapallotilastoinnin ykkösosaaja.


Katso myös