Kekkonen urheilumiehenä — Kilpakenttien Känästä Suomen presidentiksi

Virtapohja, Kalle
Nimeke: Kekkonen urheilumiehenä — Kilpakenttien Känästä Suomen presidentiksi
Tekijät: Virtapohja, Kalle (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522914613
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 14,90 € 5,90 € (5,36 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2018
Kieli: suomi
Sivumäärä: 344
Tuoteryhmät: Urheilijaelämäkerrat
Yhteiskunnalliset elämäkerrat
Tietokirjallisuus
Kirjastoluokka: 99.1 Elämäkerrat. Muistelmat
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: presidentit, urheilu, hiihto, kalastus, kilpaurheilu, korkeushyppy, johtaminen, liikuntapolitiikka, kansainväliset suhteet, henkilöhistoria, historia
Avainsanat: henkilöhistoria, hiihto, historia, johtaminen, kalastus, kansainväliset suhteet, kilpaurheilu, korkeushyppy, liikuntapolitiikka, presidentit, urheilu
Historiankirjoituksessa on jäänyt hyvin vähälle huomiolle se seikka, että Suomen kaikkien aikojen vaikutusvaltaisin presidentti Urho Kekkonen nousi pääministeriksi ja tasavallan presidentiksi urheilukokemustensa ja -tovereidensa tuella. Kekkosen pitkää presidenttikautta puolestaan osin selittää se, että hän harrasti säännöllisesti liikuntaa ja eränkäyntiä valtionpäämiehen kiireistään huolimatta. Kekkonen hiihti ja Kekkonen kalasti.

Urheilujohtajana Kekkonen oli tottunut käyttämään valtaa kotimaassa ja kansainvälisissäkin yhteyksissä. Kekkonen johti muun muassa Paavo Nurmen puolustusta ammattilaissyytöksiä vastaan. Presidenttinä hän ei arkaillut käyttää urheilua sisä- ja ulkopoliittisena työkalunaan.

Liikunta ja kansaterveys olivat lähellä Kekkosen sydäntä. Monen suomalaisten muistissa on Kekkosen lause, Kekkonen hiihti, mutta miten kävi Kekkoselta urheilulla politikointi? jonka mukaan ”kaikki syyt jotka estävät meitä liikkumasta ovat tekosyitä”.

Kalle Virtapohja avaa kiinnostavan näkökulman siihen, miten urheilu, politiikka ja valta kietoutuivat yhteen Kekkosen pitkällä uralla.

FT Kalle Virtapohja (s. 1962) on tietokirjailija ja toimittaja, joka on perehtynyt urheiluhistoriaan. Hän on pitänyt useita esitelmiä Urho Kekkosen urheiluharrastuksesta. Hänen pääteoksensa on Paavo Nurmen elämäkerta Mies josta tehtiin patsas. Paavo Nurmen ennätykset, maine ja perintö (Docendo 2017).


Katso myös