Kaupat pirun kanssa — Suomalaisia uskomustarinoita pirun ja ihmisen sopimuksesta

Purola, Mari
Nimeke: Kaupat pirun kanssa — Suomalaisia uskomustarinoita pirun ja ihmisen sopimuksesta
Tekijät: Purola, Mari (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523820852
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 17,90 € 4,90 € (4,45 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2021
Kieli: suomi
Sivumäärä: 224
Tuoteryhmät: Historia
Tietokirjallisuus
Kirjastoluokka: 92 SUOMEN HISTORIA
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: kansantarinat, uskomustarinat, sopimukset, paholainen, ihminen, kansanperinne, kertomusperinne
Avainsanat: Suomi, kansantarinat, paholainen, suomalaiset, uskomustarinat
Mitä tekisit, jos saisit tilaisuuden toteuttaa toiveesi? Haluaisitko kassillisen rahaa? Haluaisitko aseman, jossa kaikki ihailevat sinua? Haluaisitko piilottaa salaisuuden ikuisesti niin, ettei koskaan tarvitsisi pelätä sen paljastumista? Mitä olisit valmis uhraamaan sen takia?

Suomalaisessa kansanperinteessä on tunnettu konsti, jonka ansiosta nämä kysymykset eivät ole jääneet haihatteluksi. Paholaisen kanssa voi aina tehdä kaupat, jos uskalsi astua pimeälle puolelle ja paiskata kättä tämän maailman ruhtinaan kanssa.

FT Mari Purola on tutkinut kauppoja pirun kanssa. Purolan käsittelemissä tarinoissa piru oli sekä valmiina kauppoihin että auliina auttamaan toivottomassa tilanteessa ihmistä, jonka huutoja ei kukaan muu kuullut. Perkeleen kanssa kauppaa hierovat tavalliset ihmiset, naapurin miehet, kylän silmäätekevät ja onnettomat eukot. Usein ihmiset tavoittelivat satumaisia rikkauksia ja tarjosivat hetkeäkään epäröimättä maksuksi itsensä tai jopa lapsensa.

Piru veti monesti pidemmän korren, mutta se pienikin onnistumisen mahdollisuus oli sen arvoista. Rikkaus ja menestys odottivat sitä, joka oli valmis kestämään veriset pidot Saatanan seurueen kanssa.

Mari Purola on perinnetieteestä väitellyt filosofian tohtori ja teologian maisteri. Hän on viehättynyt kansanperinteestä ja kauhutarinoista ehkäpä siksi, että on saanut kasvaa kummitustalojen, verenseisauttajatarinoiden ja noitakertomusten ympäröimänä.


Katso myös