Jatkosodan asevelimerkit

Allonen, Matti; Nykänen, Jari; Sjögren, Joel
Nimeke: Jatkosodan asevelimerkit
Tekijät: Allonen, Matti (Kirjoittaja)
Nykänen, Jari (Kirjoittaja)
Sjögren, Joel (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523821149
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 16.9.2021
Hinta: 39,90 € (36,27 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2021
Kieli: suomi
Sivumäärä: 511
Tuoteryhmät: Sotahistoria
Kirjastoluokka: 92.73 Suomen historia v. 1939-1945
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: asevelimerkit, merkit, tunnukset, joukko-osastot, jatkosota, muistomitalit, sotaveteraanit, asevelityö, sotahistoria, historia
Avainsanat: Suomi, asevelimerkit, asevelityö, historia, jatkosota, joukko-osastot, merkit, muistomitalit, sotahistoria, sotaveteraanit, tunnukset
Asevelimerkit ovat samaan joukko-osastoon kuuluvien aseveljien yhteisöllisyyttä kuvaavia merkkejä. Jokaisella merkillä on taustansa ja tarinansa. Kirja sisältää ennen julkaisematonta tutkimustietoa sekä kuvitusta asevelimerkeistä vuosien 1941-1945 ajalta. Siinä on myös uutta tietoa joukko-osastotunnuksista.

Päämaja vastusteli, mutta se joutui nöyrtymään sotilaiden omien asevelimerkkien teettämisen vyöryyn. Erilaisia merkkejä tehtiin yli 500 kappaletta.

Sotilaiden omien asevelimerkkien tehtailu aloitettiin heti jatkosodan alussa välirauhan ja talvisodan innoittamina. Pienet ryhmät komppanioista aina divisiooniin aloittivat merkkien suunnittelun ja myös toteuttivat niitä melko vaikeissa olosuhteissa ja materiaalipulan vallitessa ja kaiken lisäksi korkeimpien esimiesten innoittamina.

Mittava teos antaa tutkijoille ja keräilijöille aivan uuden mahdollisuuden arvioida omia kokoelmiaan. Uudetkin harrastajat pääsevät mukaan merkkien maailmaan, ja toivottavasti piirongin laatikoista tehdään tärkeitä uusia löytöjä menneisyyden kartoittamiseksi.

Erityisinä harvinaisuuksina esitellään muun muassa suurelle yleisölle tuntemattomat haavoittumismerkki, sodan 1941-1942 muistomitali sekä etulinjan sotilaan merkki, jotka jäivät toteutumatta.

Matti Allonen on eläkkeellä oleva DI ja liikennelentäjä, Jari Nykänen tietoturvatehtävissä toimiva DI ja Joel Sjögren on VTK, ja kaikki ovat kokeneita aihepiirin harrastajia. Alloselta ja Nykäseltä on aiemmin ilmestynyt kirja talvisodan asevelimerkeistä.


Katso myös