Äitee — Siiri Rantasen tarina

Porttila, Jari; Kärkkäinen, Osmo
Nimeke: Äitee — Siiri Rantasen tarina
Tekijät: Porttila, Jari (Kirjoittaja)
Kärkkäinen, Osmo (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522918215
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 17,90 € (16,27 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2020
Kieli: suomi
Sivumäärä: 224
Tuoteryhmät: Urheilijaelämäkerrat
Kirjastoluokka: 99.1 Elämäkerrat. Muistelmat
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: hiihtäjät, urheilijat, hiihto, olympiavoittajat, talviolympialaiset, historia
Avainsanat: harjoittelu, hiihto, hiihtäjät, historia, kilpaurheilu, lahjakkuus, olympiavoittajat, talviolympialaiset, urheilijat, urheilukilpailut
E-kirja, 2020
EPUB
9,90 €

Äänikirja, 2020
MP3
12,90 €

Rantanen sai ensimmäiset suksensa enoltaan, hän oli veistänyt ne kahdesta koivuhalosta. Sauvoiksi taitettiin näreet metsästä. Siitä alkoi suomalaisen naisurheilun supertähden tie kohti arvokisamenestystä lajissa, joka otti naisten sarjassa vasta ensimmäisiä askeliaan.

Siiri ”Äitee” Rantanen on suomalaisen naisurheilun suuria uranuurtajia. Hän edusti Suomea jo Oslon olympialaisissa 1952, jolloin maastohiihto otettiin ensimmäisen kerran olympialaisten ohjelmaan naisten osalta. Rantanen otti heti ensimmäisissä arvokisoissaan pronssia.

Rantanen edusti Suomea kolmissa eri olympialaisissa, ikimuistoisimmat olivat hänen esityksensä Cortinan olympialaisten viestissä, kun hän jätti ylivoimaisen suosikin Neuvostoliiton ankkurin hurjalla loppuvedollaan ja johdatti Suomen viestijoukkueen olympiakultaan. Naisten viesti oli Cortinassa mukana ensimmäistä kertaa. Sirkka Polkunen, Mirja Hietamies ja Siiri Rantanen ovat yhä ainoita suomalaisnaisia, jotka ovat voittaneet viestin olympiakultaa.

Rantanen tunnettiin jo aktiiviaikoinaan suorapuheisena naisena, joka ei herroja kumarrellut. Squaw Valleyn olympialaisissa 1960 Rantanen paljasti joukkueenjohdon yrityksen myydä naisten varasukset amerikkalaisille.

Rantanen kertoo kirjassa myös kilpakavereistaan, Veikko Hakulisesta, Eero Mäntyrannasta ja Sylvi Saimosta. Hän puhuu muistelmissaan avoimesti aikansa erikoisista harjoituksista, hevoskyydillä tehdyistä kilpailumatkoista ja 50- ja 60-luvun ammattimaisuudesta.

Urheilutoimittaja Jari Porttila on aikaisemmin kirjoittanut tietokirjan Talvilajien olympiasankarit (Docendo 2018). Osmo Kärkkäinen on hiihtourheilun asiantuntija ja tietokirjailija.


Katso myös