Teatterikuninkaan sota — Kustaa III:n ja Katariina Suuren taistelu Kymijoesta

Viinikainen, Sakari; Mäki, Heli
Nimeke: Teatterikuninkaan sota — Kustaa III:n ja Katariina Suuren taistelu Kymijoesta
Tekijät: Viinikainen, Sakari (Kirjoittaja)
Mäki, Heli (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522911650
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 19,95 € (18,14 € alv 0 %)


Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Painos: 2015
Julkaisuvuosi: 2015
Kieli: suomi
Sivumäärä: 314
Tuoteryhmät: Sotahistoria
Kirjastoluokka: 92.5 Vapauden aika ja kustavilainen aika
Kansalliskirjaston asiasanat: 1700-luku, 1788-1790, Kustaa III:n sota, sotatoimet, taistelut, armeijat, kenraalit, amiraalit, komentajat, sotahistoria, historia, Ruotsi, Venäjä, Kustaa, Ruotsin kuningas, Katariina, Venäjän keisarinna, Armfelt, Gustaf Mauritz, Sprengtporten, Georg Magnus
Kustaa III:n elämä oli suurta näytelmää, jossa unelmien rooli oli suuren sotapäällikön osa. Hän eläytyi siihen niin väkevästi, että siteerasi usein enonsa Fredrik Suuren lausetta: ”Aina, kun olen uskonut kenraaleitani, kaikki on mennyt päin mäntyä!” Tämä kertoo paljon siitä, miksi Ruotsin armeija käyttäytyi vuosien 1788–1790 sodassa usein käsittämättömällä tavalla niin omien kuin venäläisupseereidenkin mielestä.

Sota oli raakaa ja julmaa jokaiselle, mutta näytti upseeriteltoista silti erilaiselta kuin miehistön viheliäisistä majapaikoista. Nälkä, vilu ja taudit olivat ikuisia seuralaisia, näännyttävät marssit keikarimaisissa kengissä yhtä helvettiä, vaatteet risaisia ja lääkintähuolto sillä tolalla, että välskärin kynsiin joutumista pelättiin enemmän kuin vihollista.

Kustaan sota oli suurien tunteiden sota, joka alkoi petoksella, jatkui katkeruudesta ja päättyi itsepetokseen ”molempien voittaessa”. Ruotsin kannalta lopputulos olikin siinä mielessä voitto, että se oli ainoa 1700- ja 1800-luvulla Venäjää vastaan käydyistä sodista, jota Ruotsi ei hävinnyt. Kirjaimellisesti käytiin taistelua Kymijoen herruudesta, sillä aina kun venäläiset ovat päässeet sen yli, Suomi on miehitetty.

Opetusneuvos Sakari Viinikainen on kirjoittanut Kymenlaakson historiaan liittyviä kirjoja sekä historiikkeja ja on kysytty ja pidetty esitelmöitsijä. Viinikainen on myös toimittanut lukuisia radio- ja tv-ohjelmia.

FM Heli Mäki on toimittanut useita paikallishistoriaan liittyviä kirjoja ja kuulunut mm. Kymenlaakson maakuntahistorian toimituskuntaan.