Suvaitsevaisuus — Kätsyn mielipidepiirroksia 50 vuoden ajalta

Koivunen, Jarmo
Nimeke: Suvaitsevaisuus — Kätsyn mielipidepiirroksia 50 vuoden ajalta
Tekijät: Koivunen, Jarmo (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522911674
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 8,95 € 7,16 € (6,51 € alv 0 %)


Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Painos: 2015
Julkaisuvuosi: 2015
Kieli: suomi
Sivumäärä: 70
Tuoteryhmät: Kulttuuri ja taide
Kirjastoluokka: 74.17 Pilapiirrokset. Karikatyyrit
Kansalliskirjaston asiasanat: henkilöhistoria, pilapiirtäjät, pilakuvat, aiheet, Koivunen, Jarmo
Jarmo Koivunen, joka tunnetaan paremmin nimellä Kätsy, on piirtänyt Ilta-Sanomiin vuodesta 1965. Suosittuja piirroksia on kertynyt jo 7 500, eikä loppua näy. Kätsy kutsuu ajankohtaisia asioita käsitteleviä piirroksiaan mielipidepiirroksiksi: pilailun hän jättää muille.

Kätsyn piirrokset tunnetaan – niissä seikkailevan pienen valkoisen koiran lisäksi – lempeydestään ja reiluudestaan. Kätsylle ilkeys ei ole huumoria. Oikeudentuntoa ja suvaitsevaisuutta ei kuitenkaan pidä sekoittaa kiltteyteen: piirroksissa tartutaan asioihin tiukastikin.

Viisikymmenvuotisen aikana Kätsyn piirros on päässyt myös Pravdaan, jonka levikki oli yli neljä miljoonaa. Nimimerkki tosin poistettiin, koska Neuvostoliitossa ei suvaittu yksilönpalvontaa. Suurilevikkisin yksittäinen kuva on kuitenkin todennäköisesti Postin osoitteenmuutoskortti, jonka myötä Postin kuiva ja virkamiesmäinen ilme alkoi muuttua rennommaksi.

Mielipidepiirros ei ole viidenkymmenen vuoden aikana kadottanut merkitystään. Päinvastoin, sananvapauteen liittyvät kysymykset ja traagiset tapahtumat ovat nostaneet sen viime vuosina poikkeuksellisen voimakkaasti esiin.

Suvaitsevaisuus – Kätsyn mielipidepiirroksia 50 vuoden ajalta esittelee Kätsyn koko tähänastisen uran kaaren. Kirjassa hahmotellaan henkilökuva suosittujen kuvien piirtäjästä ja käsitellään sanomalehtipiirrosta yleisesti, mutta pääosassa ovat Kätsyn omat piirrokset kuudelta vuosikymmeneltä.