Närhi — Kaunis ja salaperäinen

Varis, Timo-Heikki
Nimeke: Närhi — Kaunis ja salaperäinen
Tekijät: Varis, Timo-Heikki (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522916655
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 14,90 € (13,55 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2019
Kieli: suomi
Sivumäärä: 155
Tuoteryhmät: Linnut
Kirjastoluokka: 58.12 Linnut
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: linnut, närhi, eläinten käyttäytyminen, habitaatti, luonnonvalokuvaus, valokuvaajat, lintuharrastus
Teos avaa silmät näkemään, kuinka kaunis ja ilmeikäs lintu närhi onkaan.

Kirjan tarinoiden siivellä pääsemme kurkistamaan värikkään varislintumme, närhen, elämään kaikkina vuodenaikoina. Linnun nimihistoria johdattaa lukijan aikaan, josta kumpuaa ikivanha viha-rakkaussuhde ihmisen ja närhen välillä. Tulevaisuuteen luotaavat pohdinnat puolestaan hakevat vastauksia kysymyksiin närhen kyvystä sopeutua elinympäristön muutoksiin.

Maaseutuluonnon väriläiskä närhi tunnetaan karkeasta äänestään ja kauniista ulkonäöstään. Sen sijaan linnun elintavat ovat useimmille tuntemattomat, samoin kuin närhen suhde muihin lajeihin. Vain ani harva ihminen on nähnyt närhen suurimman salaisuuden, pesän.

Kirjan tarinat pohjautuvat pitkälti kirjoittajan omiin havaintoihin, jotka syventävät perinteistä lintukirjatietoa. Rivien välissä teos haastaa tutkijoita perehtymään närheen kokonaisvaltaisesti. Tausta-ajatuksena on närhen maineen kohotus osoittamalla lajiin kohdistuvat kielteiset oletukset vanhentuneiksi, jopa vääriksi. Luontovalokuvaajalle kirja tarjoaa vankkaan kokemukseen perustuvia kuvausvinkkejä, ja se on mainio luku- ja katselukokemus kaikille luontoihmisille.

Timo-Heikki Varis on vuonna 1954 syntynyt toimittaja-luontokuvaaja Viitasaarelta. Työuransa hän teki paikallislehden toimittajana Pohjois-Savossa. Valokuvauksen Varis aloitti vuonna 1976 ylioppilaslahjaksi saamallaan kameralla. Kohteena on aina ollut luonto, etusijalla linnut.

Lukuisissa luontokuvauskilpailuissa palkittu Varis on aiemmin julkaissut kirjan Telkkä - tuhansien järvien lintu sekä ollut mukana kuvatoimittajana monissa kirjaprojekteissa. Kuvaajan tuotantoa on ollut esillä myös useissa näyttelyissä.


Katso myös