Iloniemi — Eminenssi

Himanen, Hannu
Nimeke: Iloniemi — Eminenssi
Tekijät: Himanen, Hannu (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523820999
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Ennakkotilattavissa. Tuote ilmestyy 7.4.2022 ja toimitetaan sen jälkeen.
Ilmestymispäivä: 7.4.2022
Hinta: 32,95 € (29,95 € alv 0 %)

Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2022
Kieli: suomi
Sivumäärä: 350
Tuoteryhmät: Tulossa – Ennakkotilaa!
Elämäkerrat
Muut elämäkerrat
Kirjastoluokka: 99.1 Elämäkerrat. Muistelmat
Jaakko Iloniemi on realistinen analyytikko, yksi keskeisimpiä ihmisiä elämässäni. - Martti Ahtisaari

Ministeri Jaakko Iloniemen elämäntyö punoutuu tiiviisti sodanjälkeisen Suomen historiaan. Hän on todellinen eminenssi, johtava ja arvostettu osaaja, joka on vaikuttanut ulkopolitiikkaan kahdeksalla vuosikymmenellä.

Hän nousi 1950-luvulla sukupolvensa eturiviin ja oli mukana perustamassa Paasikivi-Seuraa. Yhdessä Martti Ahtisaaren kanssa Iloniemi oli 1960-luvulla luomassa Suomen kehitysyhteistyön perusteita. Hän teki näyttävän diplomaatin uran, joka vei hänet Suomen Etyk-valtuuskunnan päälliköksi ja Washingtonin-suurlähettilääksi.

Jaakko Iloniemi teki 1980- ja 1990-luvuilla toisen uran talouselämän vaikuttajana. Elinkeinoelämän valtuuskunnan toimitusjohtajana hänellä oli keskeinen rooli Suomen EU-jäsenyyden toteutumisessa.

Iloniemi on ollut presidenttien harmaa eminenssi. Kekkosen kaudella hän toimi ulkopolitiikan ytimessä. Koiviston aikana hän oli määrittelemässä ulkopolitiikan uutta suuntaa. Iloniemi oli Ahtisaaren luotettu neuvonantaja ja puheenkirjoittaja.

Hän on ollut samaan aikaan sekä osallistuja että ulkopuolinen tarkkailija ja 1950-luvulta lähtien intohimoinen ulkopolitiikan valistaja. Hän on ennustettavuuden ja vakauden merkitystä korostava reaalipoliitikko, joka on kärsivällisesti ajanut Suomen sitoutumista läntisiin rakenteisiin.

Vuoden 2022 toukokuussa 90 vuotta täyttävä Jaakko Iloniemi edustaa suomalaisen sivistyneistön parhaita ihanteita: uskoa avoimeen yhteiskunnalliseen keskusteluun ja länsimaisen kulttuuriperinnön voimaan. Musiikki- ja kuvataideharrastus ovat tärkeä osa hänen elämäänsä.

Suurlähettiläs ja tietokirjailija Hannu Himanen on tehnyt pitkän uran ulkoministeriössä. Hän osallistuu aktiivisesti ulkopolitiikkaa ja Venäjää koskevaan keskusteluun. Kirjan keskeistä aineistoa ovat Jaakko Iloniemen laajat haastattelut ja hänen ainutlaatuinen yksityinen arkistonsa.


Katso myös