Hitlerin ja Stalinin kaupankäynti Suomesta 1939-1940 — Kiista Suomen asemasta Saksan ja Neuvostoliiton vaikutuspiirissä

Visuri, Pekka ; Murtorinne, Eino
Nimeke: Hitlerin ja Stalinin kaupankäynti Suomesta 1939-1940 — Kiista Suomen asemasta Saksan ja Neuvostoliiton vaikutuspiirissä
Tekijät: Visuri, Pekka (Kirjoittaja)
Murtorinne, Eino (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522916846
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 24,95 € (22,68 € alv 0 %)


Kansikuva: Lataa painokelpoinen kansikuva
Kustantaja: Docendo
Painos: 2. painos, 2019
Julkaisuvuosi: 2019
Kieli: suomi
Sivumäärä: 286
Tuoteryhmät: Sotahistoria
Sotahistoria ja turvallisuus
#kivahintakirjat
Kirjastoluokka: 92.73 V. 1939-1945
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: poliittinen historia, suurvaltapolitiikka, poliittinen kehitys, talvisota, jatkosota, toinen maailmansota, etupiirit, yhteistyö, diplomatia, sopimukset, hyökkäämättömyyssopimukset, Moskovan rauha (1940), operaatio Barbarossa, sotahistoria, historia
Molotov-Ribbentrop-sopimuksesta 80 vuotta. Salaisia dokumentteja suomeksi! 

Pekka Visurin ja Eino Murtorinteen teos tuo esille uutta tietoa Suomen asemasta Saksan ja Neuvostoliiton välissä toisen maailmansodan alkuvaiheessa. Siinä julkaistaan ensimmäistä kertaa suomeksi monia dokumentteja salaisista neuvotteluista ja sopimuksista.

Kun Saksa liitti itseensä Itävallan ja Tsekkoslovakian, ryhtyivät Neuvostoliitto, Iso-Britannia ja Ranska vahvistamaan asemiaan Saksaa vastaan. Myös Suomi joutui suurvaltojen kovan kaupankäynnin kohteeksi.

Yllättäen Hitler teki Stalinin kanssa sopimuksen, jonka ulkoministerit Molotov ja Ribbentrop allekirjoittivat Moskovassa 23.8.1939. Siinä määritettiin Baltian maat ja Suomi Neuvostoliiton vaikutusalueeseen.

Saksa hyökkäsi Puolaan 1. syyskuuta, jolloin Iso-Britannia ja Ranska julistivat sodan Saksalle. Neuvostoliitto vaati Baltian mailta tukikohtia ja Suomelta rajan siirtoa. Hyökkäys Suomeen 30. marraskuuta aloitti talvisodan, joka päättyi maaliskuussa 1940.

Moskovassa seurattiin epäluulolla Saksan toimia Pohjois-Euroopassa. Stalinin antamien ohjeiden mukaisesti Molotov vaati käynnillään Berliinissä marraskuussa 1940 Saksaa poistamaan sotilaansa Suomesta.

Vaikka yhteistyö Saksan ja Neuvostoliiton välillä jatkui, Hitler käski aloittaa suunnittelun Venäjälle tehtävää hyökkäystä varten. Suomea käytettäisiin hyökkäyksen lähtö- ja tukialueena.

Professorit Pekka Visuri ja Eino Murtorinne ovat julkaisseet useita teoksia Suomen ja Saksan suhteista toisen maailmansodan aikana.


Katso myös